Baba

Kitiltaná a szülőszobából az apákat egy nőgyógyász, a vajúdó kismamák érdekében

"Őszintén mondom, az anya, a baba, de még az apa is jobban jár, ha utóbb távol marad a szülőszobától" – mondja dr. Michel Odent.

A brit nőgyógyász meglehetősen szokatlan véleményéről a Netmums elnevezésű netes portálnak beszélt bővebben. Interjújában kijelentette, szerinte a férfiaknak ma ugyanúgy semmi keresnivalója a szülőszobán, mint 100 éve. “Akkoriban a leendő apák a kórházi folyosón várakoztak, és már csak a szülés után találkozhattak gyermekükkel és a párjukkal.”

Dr. Michel Odenttel mindezt több mint 20 év tapasztalata mondatja. “Az őszinte véleményem az, hogy a nők csak akkor képesek igazán ellazulni a szülőszobán, ha a párjuk nincs mellettük. Ha nem apás szülésről van szó, az felgyorsíthatja a folyamatokat” – magyarázza a nőgyógyász, majd hozzáteszi, az anya és gyermeke közti kötődést is pozitívan befolyásolja egy kis kettesben töltött idő.

“Közvetlenül a szülés után, de még a méhlepény megszületése előtt, a friss anyukának szüksége lenne néhány magányos percre, amikor csakis és kizárólag újszülöttjére koncentrál.” A nőgyógyász azt mondja, ahhoz, hogy a placenta gyorsan és fájdalommentes megszülessen arra van szükség, hogy a női szervezetben megemelkedjen az oxitocin, vagyis a szeretethormon mennyisége. “Mondanom se kell, milyen sokat segít ebben, ha az anyuka zavartalanul lehet együtt kisbabájával.”

Kitiltaná a szülőszobából az apákat egy nőgyógyász, a vajúdó kismamák érdekében

A szakember emellett beszélt arról is, hogy a szülés bizonyos férfiaknál traumatikus élmény lehet, ami később akár szülés utáni depresszióhoz is vezethet. “A tapasztalat azt mutatja, egy nehéz, traumatikus szülés nem csak az anyát, de a férjét is megviselheti. Náluk nagyobb az esélye annak, hogy a megrázkódtatás miatt depresszió alakuljon ki” – zárta a beszélgetést Odent.

És mit gondolnak erről az édesanyák és az édesapák? Nos, a Netmums oldalán sokan vannak, akik egyetértenek a nőgyógyász véleményével, de még ennél is többen voltak azok a szülők, akik elutasítják Odent felvetését. “Csak a gyáva férfi nem osztozik ebben az élményben” – írta az egyik kommentelő, míg egy másik arról beszélt, bár feleségének nagyon nehéz szülése volt, így is az egyik legfelemelőbb dolog volt, amin együtt keresztülmentek.

Olvass még többet az apás szülésről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top