Baba

Ezek a termékek buktak meg a gyümölcsjoghurt-teszten

A gyümölcsjoghurt-termékteszten kiderült: nem minden gyümölcsjoghurtnak látszó készítmény tartalmaz gyümölcsöt.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 41 gyümölcsös és gyümölcsízű joghurtot vizsgált termékcímkén olvasható információk alapján. Kiemelt figyelmet fordítottak a gyerekeknek szóló termékekre. Vizsgálták a joghurtok cukortartalmát, gyümölcstartalmát, származási helyét, valamint azt, hogy tartalmaznak-e színezéket, aromát vagy potenciálisan allergizáló hatású karragént, guargumit vagy kármint. 

Eredmények

Az első három helyezettben közös, hogy mindegyik több gyümölcsöt tartalmaz, mint cukrot, viszont az első kivételével mindegyik tartalmaz aromát és színezéket is. Első lett a Virágoskút bio málnás-szamócás joghurt, második a Desira földiepres joghurt, harmadik a Nöm Fasten epres joghurt.

A lista végén 9 termék végzett, mivel 10 pontot sem értek el: az Eridanous Greek Style joghurt eperkészítménnyel, a Zott Szívecske joghurt eper, a Danone könnyű és finom, a Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital, a Danone Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital, a Maly Gazda Joghurt – epres gyümölcságyon, a Riska epres krémjoghurt, a Danone Nap mint Nap Élő joghurtkultúrát tartalmazó, eperízű fermentált élelmiszerkészítmény, továbbá a Frankenland Fit eper- sovány savanyú tejkészítmény.

Közös bennük, hogy a legtöbbnek 5% alatt volt a gyümölcstartalma, több cukor volt bennük, mint gyümölcs, tartalmaztak aromát, színezéket is, néhány kivétellel potenciálisan allergizáló összetevőt is.

Két termék, a Danon Frozen és a Danon Nap mint nap joghurtital egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt. Habár a nevükben is csak “eperízű” elnevezés szerepel, ami megfelel az Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő előírásnak, de megtévesztő lehet a fogyasztó számára, hiszen a kiszerelése és a boltban való elhelyezése alapján nehezen különböztethető meg a gyümölcstartalmú joghurtoktól.

Összesen 4 esetben a csomagolás alapján úgy ítélhető meg, hogy a gyártók kifejezetten a gyerekeket célozzák meg az adott termékkel. Ebből 2 termék mindössze 9 ponttal a lista végére került, a Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital, valamint a Danone Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital. A másik kettő 11, illetve 12 ponttal szintén elég gyengén szerepelt: a Danett Danonino Eper, az Ekomilk Land Epres ízű.

Mindegyik gyerektermékre jellemző, hogy alacsony a gyümölcstartalmuk (a Danone Frozen egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt), több bennük a cukor, mint a gyümölcs, van bennük aroma és többnyire színezék is. Érdekesség, hogy a Danone két másik terméke gyümölcstartalom, illetve a gyümölcs és cukor arányát nézve nem sokkal, de mégis jobban szerepelt, mint a gyártó kifejezetten gyerekeknek szóló terméke.

A szintén gyerekeknek szánt Ekomilk Land Epres ízű terméknél nem derült ki a cukortartalom a csomagolásról. Mindenesetre gyümölcsből ez a termék is csak 5%-ot tartalmaz.

A termékek közel felében volt valamilyen potenciálisan allergizáló hatású összetevő: két termékben karragén, háromban guargumi és 11 termékben kármint használtak színezékként.

Az ár tekintetében nem találtak összefüggést: a gyerek és a “felnőtt”, illetve jól szereplő és gyengébb termékek között is volt drágább és olcsóbb is.

A teljes teszt megtekinthető a tudatosvasarlo.hu oldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top