Baba

Meglepően egyszerű módon előzhetik meg a kismamák az autizmust

Egy frissen közzétett kutatás eredménye szerint a terhes kismamák meglepően egyszerű módszerrel előzhetik meg, hogy kisbabájuknál kialakuljanak az autizmus jellemzői.

A Queenslandi Egyetem Agykutató Intézetének szakemberei egyelőre egerekkel végezték kísérleteiket. Azok máris biztató eredményeket mutattak, ugyanis azoknál a nőstény egyedéknél, amelyeket D-vitaminnal kezeltek, nem alakultak ki az autizmusra jellemző tüneketek. A kutatók úgy vélik, a D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik az agy fejlődésében.

A Science Daily oldalon közzétett tanulmányt vezető Darryl Eyles szerint a vizsgálatok során az autizmus legszélesebb körben elfogadott kritériumait vették alapul, és azokat az egereket tekintették érintettnek, amelyek abnormálisan viselkedtek, nehézségeik voltak a társas interakciókban, az alapvető tanulási folyamatokban, és sztereotip viselkedést mutattak. “Eredményeink szerint azok a vemhes nőstények, amelyeket az első trimeszterrel megegyező időszakban aktív D-vitaminnal kezeltünk, olyan utódokat hoztak a világra, amelyeknél nem alakultak ki ezek a rendellenességek” – mondta a kutató.

Az Agykutató Intézet munkatársai korábban bizonyították, autizmushoz vezethet a terhesség alatti D-vitamin-hiány, ugyanakkor teljesen új kutatási eredmény, hogy a vitamin pótlásával a kockázat jelentősen csökkenthető.

A D-vitamin ugyan kulcsfontosságú szerepet játszik a csontrendszer egészségének megőrzésében, ám aktív, hormonhatást kifejtő formáját nem szedhetik a terhes kismamák, mivel az befolyásolhatja a fejlődő magzat csontvázát. A szakember szerint a mostani eredmények lehetővé teszik a kutatók számára, hogy kiderítsék, pontosan mikor és milyen mennyiségben van szükségük kolekalciferolra, vagyis a D-vitamin várandós nők számára is biztonságos formájára.

A kutatás szerint D-vitaminnal elkerülhetik a kismamák az autizmus kialakulását
A kutatás szerint D-vitaminnal elkerülhetik a kismamák az autizmus kialakulását

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top