Baba

Libidó a terhesség alatt – majdnem megőrülsz, annyira durva?

Talán meglepő, hogy egyes pároknak a terhesség hozza meg a felhőtlen szexuális életet, mégis úgy tűnik, létezik a jelenség, sőt a várandós nők jelentős része majd megőrül, hogy a párjával újra és újra ágyba bújhasson. Ismerős? Vagy nem, csak hallottál már róla?

A magyarázat szerint a sajátos hormondózis, ami ilyenkor enyhén szólva átalakítja az érzékelésünket, egyeseket lepedőakrobatává, szexistennővé tesz, másokat viszont ugyanez a koktél időlegesen minden vágytól megszabadít. A szakemberek úgy vélik, mindkét reakció rendben van és teljesen normális. 

A várandósságra nagyon különbözően reagálnak a nők, már ami a szexuális vágyat illeti, de tudósok kimutatták, hogy

a gyermeket hordó kismamák több mint negyede növekvő, szinte kényszerítő vágyat érez a szexre, amelynek persze legfőbb magyarázata az a hormondózis, amely az új állapotban elárasztja őt.

Libidó a terhesség alatt - majdnem megőrülsz, annyira durva?

Komolyan sokkoló lehet ezt tapasztalni, főleg azoknak, akiknek nehezen sikerült teherbe esni, és akkor tessék, mást sem szeretnének, mint újra és újra ismételni. Na mit? Nyilván azt, ahogyan megtermékenyültek. Reggel, este, délután meg bármikor.

Dr. Annie Evans, nőgyógyász és hormonspecialista elmondta, hogy a terhességet az ösztrogén és progeszteron megemelkedett szintje jellemzi, amelyeknek az feladata, hogy tápláló környezetet teremtsenek a magzatnak a méhben, ugyanakkor a libidót is az egekig növelhetik. 

“Ha a szexuális vágyat közlekedési lámpákhoz hasonlítjuk, akkor a férfiak általában a zöldnél állnak, mert a tesztoszteronszintjük nagyjából stabil. A nők, akiknek a hormonszintjei kevésbé stabilak, gyakrabban állnak sárgánál, amelyik gyorsan pirosra vagy zöldre válthat”, nyilatkozta a specialista.

Csakhogy mivel a terhesség alatt nincs menstruációs ciklus, a hormonszint a nőknél is stabilizálódhat, és a libidó megmaradhat ezen a magas fokon egészen a várandósság utolsó szakaszáig, amikor majd megint megváltozik. 

Persze ez nem csak kizárólag a hormonokról szól. Dr. Annie Evans kifejti, hogy rengeteg más dolog jöhet szóba, játszhat szerepet, és nem teljesen tudjuk, mi hogyan hat pontosan, hiszen például a pszichés állapotnak is nagy szerepe van a szexuális vágy meglétében vagy hiányában. Amikor először esünk teherbe, ismeretlenül állunk az érzelmek és történések előtt. Hangsúlyos formáink lesznek, és a tudat, hogy egy gyermeket hordunk, felébresztheti bennünk az érzést, hogy csodálatosak és elképesztően nőiesek vagyunk. 

Emellett azt is érezheti a kismama, hogy a fizikai változások, amelyeken keresztülmegy, a szexet még élvezetesebbé teszik, így például a növekvő, érzékenyebbé váló mellek, a megnövekedett vérellátás a nemi szerveknél, amely szintén fokozza az érzékenységet, szóval mindez előidézheti azt, hogy eddigi életünk legjobb szexuális időszakát éljük meg.  
Libidó a terhesség alatt - majdnem megőrülsz, annyira durva?

Ráadásul, hogy ha imádjuk a szexet terhesen, az csak jót tehet a kapcsolatunknak. 

De mi van, ha éppen csökken a vágy? Akkor sem kell aggódni. Csak nyitottnak lenni, és tájékoztatni a párunkat, hogy megváltozott a szexuális étvágyunk. Főként, hogy míg egyes nők éppen hogy jobban vágynak a szexre ilyenkor, nagyjából a várandósok harmada semmiféle késztetést nem érez az intimitásra. Előfordulhat, hogy a szex a legutolsó dolog, amit csinálni szeretnél, főként ha hányingered van, émelyegsz és gyengének érzed magad. A várandósokra az anyaság érzése a fentitől eltérő esetben úgy is hathat, hogy egyáltalán nem akarnak mást az ágyban, csak aludni.
 

Ehhez igencsak hozzásegíthet a nőgyógyász óvó tekintete, vagy a “csak óvatosan” megkötés (ez vajon mit is jelent?), esetleg tiltása, a félelem, hogy bármilyen behatolás, mozgás csak árthat a babának, az ezerszintű aggódás, amellyel a babánkat körülvesszük attól a pillanattól kezdve, hogy megfogant, vagy a sorstársak korábbi negatív történetei, egy-egy rossz szó a védőnőtől, vagy valamiféle ismeretlen, bár az orvosi ellátórendszer által valamennyire generált félelem a szexualitástól.

Ha a párod nem érti, mi zajlik, vagy csalódott, mondd el a félelmeidet, lehet, hogy neki is vannak egyébként, meséld el, mi bánt, mi aggaszt, és emlékeztesd, hogy ő is volt kamasz például, és teljesen kiszolgáltatott a hormonjainak. Oszd meg vele az érzéseidet. “A terhesség teljesen megváltoztatja egy párkapcsolat belső dinamikáját” – mondja dr. Evans. 
 
Ha viszont ezzel a problémával küzdesz, főként, ha ezt nehézségnek érzed, vagy akár a párkapcsolatodat nehezíti az apadó szexuális étvágy, itt van néhány tipp, amelyik könnyíthet a helyzeten: 
  • Oszd meg a pillanatot. Keress más utakat, hogy megtaláld az intimitást a partnereddel, ha nincs kedved a szexhez. Csók, érintés, masszázs – mindezek termelik az oxitocint és mélyítik a kapcsolatotokat ebben a különleges szakaszban. 
  • Légy kreatív. A természetesen magas ösztrogénszint nem fog cserbenhagyni, ilyenkor a síkosítás biztosított, de a baba mérete, a has elhelyezkedése miatt előbb-utóbb legalább a pozíciókban felfedezőnek kell lenni. 
  • Légy kedves magadhoz. A hormonok erősen befolyásolják az érzelmeket, így az is lehet, hogy érthetetlen módon sírva fakadsz szeretkezés után. Hidd el, ez a hullámvasút a terhesség természetes része. Mondd el a társadnak, hogy extra mennyiségű ölelésre és biztatásra van szükséged. 
  • Kérj professzionális segítséget, ha szükséges. Ha ez a változás a szexuális vágyadban folyton az eszedben van, vagy olyasmiket készülsz csinálni, amihez valójában nincs kedved, itt az idő, hogy beszélj valakivel a kapcsolaton kívül. Esetleg dúla, pszichológus is szóba jöhet. Nem kell félni tőlük, biztosan meghallgatnak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top