Baba

21 ok, amiért a gyerekek és a szülők hazudnak

Nem akarjuk, hogy hazudjanak a gyerekeink, büntetést kapnak, ha mégis megteszik. És közben mi szülők ugyanúgy hazudunk nekik. Miért hazudunk ennyit egymásnak, miközben mindenki tudja, hogy az őszinteség a legjobb út?

Nem hatalmas, egetrengető hazugságokról van szó, csak azokról az apróságokról, amikor letagadod, hogy megetted a gyerek csokiját, vagy amikor a gyerek rákeni a kutyára, hogy összefirkálta a falat. Judy Helm Wright kommunikációs szakember írta le azt a 21 leggyakoribb okot, amiért a gyerekek és a szülők hazugságra vetemednek.

  1. Hogy elkerüljék a büntetést és a bűntudatot.
  2. Hogy elkerüljék mások ítéletét vagy a megszégyenítést.
  3. Hogy megszerezzék mások elismerését.
  4. Hogy ne kerüljenek bajba.
  5. Hogy valaki mást keverjenek bajba.
  6. Mert félnek attól, mi lesz a következménye a tettüknek.
  7. Dicsekvésből vagy kérkedésből.
  8. Hogy megszeressék őket.
  9. Hogy hagyják őket békén.
  10. Már nem emlékeznek rá, hogy mi az igazság.
  11. Nem akarnak felelősséget vállalni.
  12. Azt hiszik, nem fognak lebukni.
  13. Hogy érdekesebbnek tűnjön az életük.
  14. Hogy befolyásosabbnak tűnjenek.
  15. Hogy elkerüljék a konfliktust.
  16. Hogy mások jól érezzék magukat a bőrükben.
  17. Hogy figyeljenek rájuk a többiek, amikor úgy érzik, kihagyják őket a társaságból.
  18. Hogy kihasználjanak másokat vagy helyzeteket.
  19. Hogy megvédjenek másokat.
  20. Hogy egy előző hazugságot fedezzenek.
  21. Mert már szokásukká vált a hazugság.

Amikor Helen gyerekekkel beszélgetett a hazugságról, azzal szembesült, hogy arra a legtöbben úgy tekintenek, mint szükséges és jó képességre ahhoz, hogy ellavírozzanak az életben.

21 ok, amiért hazudnak a gyerekek és a szülők

Tudják, hogy hazudni rossz dolog, de alapvetően egy remek eszköz arra, hogy a nehéz helyzeteket megoldják. A gyerekek többsége összezavarodva áll a szülőktől kapott ellentmondásos információk előtt, hiszen büntetést kapnak a hazugságért, de közben azt látja a szüleitől, hogy mindennap használják a hazugságot, így vágják ki magukat kellemetlen szituációkból.

Egyrészt figyeljünk szülőként erre, hogy ne zavarjuk össze a gyereket azzal, amit mondunk és ahogy viselkedünk, másrészt azt is látnunk kell, hogy nagy különbség van a konkrét hazugság és a vágyakozó gondolkodás között. Mert a legtöbb pici gyereknek olyan élénk a fantáziája, hogy sokszor összemossa a határokat a vágyak és a valóság között.

Például, ha egy kisgyerek az oviban megtudja, hogy a barátjának lett egy kiskutyája, akkor simán rámondhatja, hogy neki is van kutyája, holott erről szó sincs. Ilyenkor ez a gyermek nem azért mondja ezt, mert hazudni akar, hanem mert annyira vágyik egy kutyára, hogy a fejében létezővé teszi. Ha eleget mondja, hogy van kutya, akkor talán tényleg ott terem egy kutya. Ne legyünk ezért túl szigorúak a gyerekeinkkel, ha hazugságon kapjuk őket, nem rosszindulatból teszik, mindig van rá egy-két jó okuk, hogy füllentsenek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top