Baba

8 mondat, amit inkább ne mondj a gyereknek

Szülőként gyakran érezzük úgy, hogy az elsődleges feladatunk az anyagi biztonság megteremtése, ami a mai világban nem is olyan egyszerű feladat. Ha az életünknek ez a része túlságosan előtérbe kerül, akkor viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni a gyerekek érzelmi szükségleteiről.

Az érzelmi szükségletek kielégítése azért olyan fontos, mert ha ez nincs meg, akkor hosszú távon romboló hatással lehet a gyerekek mentális egészségére. Amellett, hogy a viselkedésünkkel milyen példát mutatunk, az is rendkívül fontos, hogy mit mondunk, mert a szavak sokszor még jobban fájhatnak, mint egy pofon. Legtöbbször nem is tudjuk, hogy a mondatainkkal milyen károkat okozhatunk a gyerek lelkében, hiszen ártatlannak tűnnek és különben is, már a mi szüleink mondogatták ezeket nekünk. Ők viszont nem tudták azt, amit mi ma már megtanulhatunk, például hogy a következő nyolc mondatot lehetőleg kerüljük el jó messzire a gyereknevelésben.

1. “Ne kelljen szégyenkeznem miattad.”

Nyilván az a célunk ezzel a mondattal, hogy elkerüljük a rosszalkodást – főleg nyilvános helyen –, csakhogy azok a gyerekek, akik túl sokat hallják ezt, azt tanulják meg, hogy mindig keresniük kell mások jóváhagyását. Nem fogják megtanulni, hogyan reagáljanak megfelelően az építő kritikára, a saját személyük elleni támadásnak veszik, ha valaki nem elégedett a tetteikkel.

8 mondat, amit inkább ne mondj a gyereknek

2. “Ígérem, jövőre lesz pénzünk nyaralásra.”

A legnagyobb gond ebben a mondatban az ígérettel van. Valószínűleg idén nem tudtunk elmenni nyaralni, pedig tervben volt, ezért ígérjük meg jövőre. De csak akkor tegyünk bármivel kapcsolatban ígéretet a gyerekeknek, ha biztosak vagyunk benne, hogy meg is tudjuk tartani, mert ha nem, akkor a gyerekek belénk vetett bizalma megtörhet. Ezt pedig már nehezen állíthatjuk helyre a későbbiekben.

3. “Amikor annyi idős voltam, mint te, sokkal jobb voltam.”

A hat éven aluliak számára a szülők istenségként léteznek. Mindent elhisznek, amit mondunk, mi vagyunk számukra a legszebbek, legokosabbak, legerősebbek. Ha folyton arra emlékeztetjük őket, hogy mi mennyivel jobban teljesítettünk gyerekkorunkban, mint ők, akkor kialakulhat bennük egy egészségtelen versenyszellem és megfelelési kényszer. Kétségbeesetten akarják bizonyítani, hogy ők is vannak olyan értékesek, mint anya és apa volt gyerekként. Később, felnőttként pedig odáig fejlődhet ez, hogy mindenki másnak az érdekeit a sajátjuk elé veszik majd.

8 mondat, amit inkább ne mondj a gyereknek

4. “Az osztálytársaid sokkal jobban teljesítenek.”

Bármilyen összehasonlítás a gyerekek teljesítményében káros hatással lehet a baráti kapcsolataikra. Ahelyett, hogy nyitottan ismerkedne és bízna a társaiban, mindenhol vetélytársakat lát, akikkel meg kell küzdenie a szülei elismeréséért. Aggódva lesi a többieket, hogy ki fogja lekörözni, és felnőttként problémái lehetnek a szociális kapcsolatok terén.

5. “Ha nem eszed meg a vacsorát, sosem nősz meg elég nagyra.”

Elég gyakran használt mondat, amit jó szándékkal használunk, mégis lehet negatív hatással a gyerekekre. Étkezési zavarok és a bizonyos ételekkel kapcsolatos fóbiák általában gyerekkorban gyökereznek, leggyakrabban valamilyen étkezés körüli trauma miatt alakulnak ki. Ebben a mondatban a manipuláció egy formáját használjuk arra, hogy elérjük a célunkat, közben túl nagy fontosságot tulajdonítunk az ételeknek. Sokkal jobb, ha arra helyezzük a hangsúlyt, hogy elmagyarázzuk, hogy egyes ételeknek milyen jó hatása van az egészségünkre, és hagyjuk, hogy az információk leülepedjenek a gyerekekben.

8 mondat, amit inkább ne mondj a gyereknek

6. “Olyan vagy, mint az apád (anyád).”

Ennek a mondatnak a hatása nagyban múlik a hangsúlyon, mert nyilván nem okozunk kárt, ha viccesen arra utalunk vele, hogy pont olyan aranyos és gondoskodó a gyermek, mint valamelyik szülője. Ha gyakran ismételjük negatív jelentéssel, mérgesen ezt a mondatot, akkor a gyerek esetleg elkezdi utálni önmagában azt a jellemzőt, amiben hasonlít az emlegetett szülőhöz, miközben eltávolodik tőle. Ráadásul egyértelműen azt közvetítjük ezzel a gyerek felé, hogy elégedetlenek vagyunk a párkapcsolatunkkal, és bevonjuk őt is a saját krízishelyzetünkbe.

7. “Tűnj a szemem elől, látni sem akarlak.”

Vannak helyzetek, amikor a gyerekek határozottan idegesítőek, de ha azt mondjuk nekik, hogy nem akarjuk őket a közelünkben látni, tűnjenek el, akkor tulajdonképpen azt közvetítjük, hogy a jelenlétük nemkívánatos az életünkben. Azt érhetjük el ezzel a mondattal, ha túl sokat használjuk, hogy azt fogja érezni a gyermek, hogy nem elég jó nekünk, és a szülei bánják, hogy megszületett. Érdemes más megfogalmazásban megkérni a gyereket, ha szeretnénk, hogy kicsit békén hagyjon minket.

8 mondat, amit inkább ne mondj a gyereknek

8. “Ha ezt megteszed, örökké szeretni foglak.”

Egyértelmű a probléma ezzel a mondattal, mert szülőként feltétel nélkül kellene szeretnünk a gyerekeinket. Ez a látszólag ártatlan és viccesnek tűnő mondat viszont azt sugallja a gyereknek, hogy a szülők szeretete attól függ, hogy ő hogyan viselkedik és hogyan felel meg nekik. Felnőttként ez odáig vezethet, hogy mindenkinek meg akar majd felelni és megpróbálja megvásárolni mások szeretetét. Az egyik legfontosabb feladatunk szülőként az, hogy szeressük a gyerekeinket úgy, ahogy vannak, mert ha nem, azzal visszafordíthatatlan károkat okozhatunk a lelkükben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top