Baba

7 meglepő tény a babákról

Ismerd meg minél jobban a saját babádat, hogy könnyen el tudj igazodni rajta, és meg tudd fejteni a viselkedését. Ezzel a hét ténnyel segítünk.

1. A baba felismeri, ha mérges vagy. Egy tanulmányban azt találták, hogy a 15 hónapos babák már emlékeznek rá, ha egy felnőttet mérgesnek látnak. Sőt meg is változtatják a viselkedésüket annak érdekében, hogy kikerüljék a felnőtt dühét. Úgyhogy gondold meg kétszer, mielőtt a pároddal veszekedni kezdenél a baba előtt, lehet, hogy nagyobb hatással van rá, mint gondolnád.

2. A babák a cukiságukkal irányítanak minket. Tudományosan bizonyított tény, hogy a babák a kis cuki ujjacskáikkal, fitos orrukkal és édes illatukkal hatnak minden érzékszervünkre azért, hogy felébresszék bennünk a gondoskodó ösztönt. Mindent a túlélésért.

3. A babák agya elég fejlett. A kutatások szerint már 7 hónapos korukban értik a körülöttük lévő emberek viselkedését épp annyira, mint a felnőttek. Persze le is másolják, amit látnak, ezért vigyázz, milyen példát mutatsz előttük.

7 meglepő tény a babákról

4. Egy baba három hónap alatt szokja meg a méhen kívüli életet. A baba teste meleg, de az ujjai hidegek? Azért van, mert a keringési rendszere szülés után még fejlődik, három hónapba telik, mire alkalmazkodik a méhen kívüli élethez.

5. A babák sokat tüsszögnek. Nem, nem azért, mert megfáztak, hanem azért, mert így tisztítják az orrjáratokat. A tüsszögés emellett segít nekik abban is, hogy az orrlyukak táguljanak, amire a szoptatás közben nagy szükségük van.

6. A babák feje gyorsan nő. Egy átlagos újszülött feje 35 centi, de egy egyévesé már 45 centis is lehet. Egy átlagos felnőtt fej körmérete 55 centi, ami elképesztő, mert ez azt jelenti, hogy a babák feje egy év alatt nő annyit, amennyit aztán 17 év alatt.

7. Az újszülöttek nem könnyekkel sírnak. Egy és három hónapos kor között a könnycsatornákban csak annyi folyadék termelődik, amennyi a szem védelméhez szükséges. Úgyhogy krokodilkönnyekkel csak később találkozhatunk a babáknál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top