Baba

Ötödével csökkent a csecsemőhalálozás Magyarországon

A KSH adatai szerint az elmúlt két évben ötödével, vagyis húsz százalékkal csökkent Magyarországon a csecsemőhalálozás. Ez a legalacsonyabb érték, amit valaha rögzítettek hazákban.

Az elmúlt hat évben 8 ezer koraszülést tartottak számon. Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása alapján a 37. terhességi hét előtt világra jött babák számítanak koraszülöttnek.

A KSH adatai szerint 2010 és 2015 között 8,7 és 9 százalék között alakult a koraszülöttek aránya országos átlagban. 2015-ben a legalacsonyabb számot Budapesten és Csongrád megyében (7,8 százalék), míg a legmagasabbat Nógrád és Somogy megyében (10,7 és 10,3 százalék) mérték.

A koraszülések hátterében számos rizikófaktor áll. Összefügghet a szociális helyzettel, a családi állapottal és az iskolázottsággal is. A koraszülésre hajlamosító tényezők között tartják számon az aktív és a passzív dohányzást, az alkohol- és drogfogyasztást, a korábbi terhességmegszakításokat, a stresszes életmódot és az átlagosnál rosszabb anyagi körülményeket is. A csecsemőhalandóság pedig jelentősen összefügghet a koraszülésekkel.

A javuló csecsemőhalandósági adatok köszönhetőek ugyanakkor az elmúlt években bekövetkezett szakmai fejlődésnek és az egészségügyi technológiai fejlesztéseknek is. Míg 2013-ban 454 csecsemőhalált jegyeztek fel, addig 2014-ben és 2015-ben 383-ra csökkent ez a szám a KSH adatai szerint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top