Baba

Gyerekként lefagyasztották a petefészekszöveteit, most egészséges gyermeket szült

Ez a siker reményt adhat azoknak a nőknek, akik rákbetegség, vérképzési vagy immunrendszeri zavar miatt veszítették el a termékenységüket.

A dubaji születésű Moaza Al Matrooshi a thalasszémia nevű örökletes vérszegénységben szenvedett, mely halálos lehet, ha nem kezelik. Mielőtt a londoni Great Ormond Street kórházban megkapta volna a csontvelő-átültetést, kemoterápián kellett átesnie, mely károsítja a petefészket, ezért orvosai kilencéves korában eltávolították a petefészke egyes szövetdarabjait – írta a BBC

 Ezeket aztán sejtvédő anyagokkal kezelték, majd folyékony nitrogénben tárolták. Tavaly dán sebészek öt szövetszeletet visszaültettek Moaza szervezetébe: négyet a nem működő bal petefészekhez, egyet pedig a méhfalhoz erősítettek. Noha a fiatal nő korábban már túlesett a klimaxon, a beültetést követően a hormonszintje és ezzel együtt a termékenysége is helyreállt. 

Gyerekként lefagyasztották a petefészekszöveteit, most egészséges gyermeket szült

A gyerekvállalás sikerének érdekében férjével együtt mesterséges megtermékenyítésben vett részt. Nyolc petesejtből három embrió termékenyült meg, ezek közül kettőt ültettek Moaza méhébe. “Tudtuk, hogy a petefészek szövetének átültetése működik, azt azonban nem, hogy serdületlen kislánytól vett, lefagyasztott szövet sikeresen beültethető-e” – mondta el a fiatal nő kezelőorvosa, Sarah Matthews. 

A 24 éves nő kisfia szerdán jött a világra, és teljesen egészséges. 

Olvass még többet a mesterséges megtermékenyítésről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top