Baba

5 tanács, hogy boldog, empatikus gyermeked legyen

Mind azt szeretnénk, hogy a gyerekeink boldogak legyenek, megadunk nekik mindent, amit mi nem kaptunk meg, beíratjuk őket a legjobb iskolákba, különórákra, programokat szervezünk nekik, és igyekszünk a legjobb körülményeket létrehozni körülöttük. De néha ennél sokkal egyszerűbb dolgokra van szükségük ahhoz, hogy boldogságot hozzunk az életükbe.

Van, hogy kicsit túllövünk a célon, és inkább szorongó lesz a gyermekünk attól, hogy túl sok mindennel halmozzuk el. Túltoljuk. Jót akarunk, de ezzel túl nagy nyomást rakunk a vállára. A boldogság a gyerekek számára (is) a legkisebb dolgokban jelenik meg. Lianne Avila családterapeuta szerint ez az öt gyereknevelési tanács segíthet abban a szülőknek, hogy boldogabbá tegyék a gyerekeiket.

1. Játssz együtt a gyermekeddel

A játék a gyerek anyanyelve. Ülj le hozzá a földre és játssz vele, vagy menjetek ki a szabadba labdázni egyet önfeledten. Nem kell órákig legóznod, csak add meg neki minden nap a közös játék örömét, ezzel is az önbizalmát építed.

 

2. Engedd neki, hogy hibázzon

Ne csinálj meg helyette mindent. Nehéz nézni, ha hibázik, de közben megtanítasz neki egy rendkívül fontos leckét az életre: nem kell tökéletesnek lennie, és a hibák javíthatók. Hadd készítse el egyedül a kakaóját, löttyintse ki a tejet, felejtsen el házit írni, tanuljon a saját kudarcaiból.

3. Állíts fel neki határokat

Nem kell olyan szülőnek lenned, aki mindenre igent mond, nem attól leszel jó anya. A legtöbb gyerek utálja, ha aludni kell menni vagy segítenie kell a házimunkában, ez még nem jelenti azt, hogy be kell adnod a derekadat és hagyni, hogy a saját feje után menjen. Teljesen rendben van, ha néha haragszik rád. A szülője vagy, nem a barátja, meg akarod tanítani a felelősségvállalásra, aminek az egyik módja, hogy vannak kötelességei már egészen pici korában is, mint például az, hogy aludjon délután egy órát. Ezzel a biztonságérzetét növeled, még akkor is, ha hisztériázik miatta.

5 tanács, hogy boldog, empatikus gyermeked legyen

4. Olvass a gyermekednek

Legyen az esti mese elengedhetetlen része az esti rutinnak. Várni fogja és neked is jó élmény lesz, ahogy hozzád bújik, miközben mesét olvasol. Olyan légkört teremtesz ezzel, amiben tudja, hogy rád mindig számíthat és erősíted a kötődést.

5. Szánj időt magadra

Az anyák túl könnyen sorolnak mindenkit saját maguk elé. Pedig szükséged van arra, hogy időt szánj magadra és olyan tevékenységekre, amiktől jól érzed magad a bőrödben, hogy teljes egésznek érezd magad. Még ha 10 percet is, de minden nap intézz énidőt, amikor azt csinálsz, amit csak akarsz. Ez segít, hogy boldognak érezd magad, márpedig a gyereknek arra van szüksége, hogy boldognak lássa a szüleit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top