Baba

“Minden nap lelkifurdalásom van, amiért nem szoptatom a babámat”

Egy anya fotója, amin cumisüvegből, tápszerrel eteti a babáját, arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire értelmetlen a sok ítélkezés, ami körülveszi a babák etetését, hiszen így vagy úgy, szoptatva vagy nem szoptatva, de a lényeg az, hogy szeretettel adjon enni a gyermekének egy anya.

Anyaként nagyjából folyamatosan aggódunk, hogy jó döntéseket hozunk a gyerekeinkkel kapcsolatban, és rettegünk, hogy a többi szülő elítél majd csak azért, mert ők másképp nevelik a gyerekeiket. A szoptatás vs. tápszer témakörben az egyik legélesebb az anyukák között a harc, mindenkinek van markáns véleménye a másik életéről, amit gyorsan az orra alá is dörgöl.

Az a legjobb, nyilván, ha a szoptatás működik, csakhogy az élet közbeszól sokszor, és úgy alakul sok anyukánál, hogy valamilyen ok miatt nem tudja szoptatni a babáját. A cumisüveges anyukáktól pedig szinte elvárják, hogy érezzenek masszív bűntudatot, amiért nem a mellükből táplálják a babájukat, azt sugallva, hogy ezzel ártanak a gyereknek.

 “Minden nap lelkifurdalásom van, amiért nem szoptatom a babámat

Siobhan Rennie, a Me Oh My bloggere épp ezzel a bűntudattal küzd minden nap. Múlt héten ezért készített egy alternatív szoptatós szelfit, amin a 13 hónapos kisbabáját, Aoife-t cumisüvegből eteti. Leírta a képhez, hogy itt az ideje, hogy az anyukák abbahagyják a folyamatos lelkifurdalást a szoptatás miatt, mert ezzel csak saját maguknak és a babájuknak tesznek rosszat.

“Minden nap bűntudatom van, amiért nem szoptatom Aoife-t. Az anyai bűntudat a legalattomosabb a világon. Megvolt annak az oka, hogy miért hagytam abba a szoptatást. Vagyis jó sok oka volt: órákig szopizott, aminek a bátyja látta kárát, a túl sok tejtől túl sok levegőt nyelt, folyton fájt a hasa, és visszahányta a nagy részét… hogy a saját szorongásomról már ne is beszéljek. Négy hónapos korában döntöttem úgy, hogy nem szoptatok tovább, nagyon fájdalmas döntés volt. Az élet könnyebb lett, mindenki sokkal boldogabbá vált a családban, de még 8 hónappal később is úgy érzem, hogy túl könnyen feladtam. Tudom, hogy nem így van, és mindent megpróbáltam, mégis, nem tudok mit csinálni ezzel az érzéssel, túl szigorú vagyok saját magammal.

Ehhez még hozzáadódnak az olyan tekintetek is, amit ma is megkaptam egy idegen nőtől a parkban, amikor elővettem Aoife cumisüvegét. Jesszusom, hogy milyen ítélkező pillantás volt az! Az a helyzet, hogy nem a szoptatás vagy a tápszer, hanem az a legjobb a gyereknek, ha megetetjük. Aoife sokkal elégedettebb baba, amióta cumisüvegből eszik. Mindegy, hogy hogyan etetjük a babáinkat, amíg az biztonságos, és amíg attól jóllakottak, boldogak lesznek tőle. Sose kételkedj a saját döntéseidben, azt kell tenned, ami jó neked és az egész családnak. Mindegy, hogy számodra az a jó, ha négyéves koráig szoptatod, vagy az, ha bele sem kezdesz a szoptatásba. Ne ess a kollektív anyai bűntudat csapdájába!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top