Baba

Kismamák, figyelem: a reggeli rosszullét csökkenti a vetélés kockázatát

Bármilyen kellemetlenek is a várandósság elején tapasztalható reggeli rosszullétek, egy kutatás azt igazolta, a kismamák örülhetnek, ha ezzel kell megküzdeniük. Ezek közül a terhes kismamák közül ugyanis jóval kevesebben vetélnek el.

Azok a kismamák között, akik várandósan reggeli rosszullétektől, hányingertől vagy hányástól szenvednek, jóval kisebb a magzat elvesztésének a veszélye egy friss amerikai kutatás szerint. A tanulmányt a NIH Eunice Kennedy Shriver Országos Gyermekegészségügyi és Fejlődéstani Intézete (NICHD) és más intézmények kutatói készítették.

A várandósok többsége az első négy hónapban meglehetősen gyakran tapasztalja a reggeli kellemetlen tüneteket. A kiváltó okra még nem találtak magyarázatot, egyes kutatók szerint szerepe az, hogy óvja a magzatot az ételekben és italokban lévő mérgektől és kórokozóktól.

“Elterjedt, hogy a hányinger egészséges terhességet jelez, ám nem volt elegendő jó minőségű bizonyíték, ami ezt a nézetet alátámasztotta volna. Kutatásunkban értékeltük azokat a tüneteket, amelyek a fogantatástól kezdve jelentkeztek, és megerősítettük, hogy a hányinger és a hányás, valamint a vetélés kisebb kockázata összefügg egymással” – magyarázta Stefanie N. Hinkle, a kutatás vezetője, a NICHD epidemiológiai osztályának munkatársa.

A tesztben azoknak az adatait vizsgálták, akik pozitív terhességi teszttel rendelkeztek. A várandósság 2. hetétől a 8. hetéig minden résztvevő feljegyezte, érzett-e reggel hányingert, rosszullétet, majd az egész terhesség alatt havonta kérdőívet töltöttek ki a tüneteikről.

A 797 vizsgált kismama közül 188-an veszítették el magzatukat. A terhesség nyolcadik hetéig a résztvevők közel hatvan százaléka számolt be hányingerről, 26,6 százalékuk hányingerről és hányásról. A kutatók pedig azt találták, azoknál a nőknél 50-75 százalékkal kisebb volt a vetélés kockázata, akik a rosszullétről panaszkodtak, mint azoknál, akik nem tapasztaltak kellemetlenséget.

A reggeli rosszullét csökkenti a vetélés kockázatát
A reggeli rosszullét csökkenti a vetélés kockázatát

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top