Baba

11 furcsaság, ami a melleddel történik szoptatás közben

Mindhárom terhességemnél, szülésnél és szoptatásnál lenyűgözött, hogy mire képes a testem. És minden más nőnek a teste, aki egy másik embernek ad életet, és utána a saját testéből még táplálja is. Tényleg bámulatos élmény, de közben azért egy kicsit bizarr is. Főleg az, amit a mellek művelnek a szoptatás időszaka alatt.

A szoptatás az, amikor a lenyűgöző és a bizarr fogalmak talán a legközelebb kerülnek egymáshoz az életünk folyamán. Jól megférnek együtt, váltogatják egymást nagyjából ötpercenként. Mert milyen az már, hogy teljesen normális, hogy egy relatív idegen ember – hivatalosan szoptatási tanácsadó – megragadja a melledet, masszírozza kicsit, spriccel belőle tejet, majd beleteszi egy másik emberi lény szájába. És ez csak egy sima kedd délután. Az is teljesen normális – és mellette csodálatos –, ahogy rácsatlakoztatod magad egy masinára, hogy kipumpáld a melledből az életet adó folyadékot, hogy aztán kis poharakba töltsd, és berakd a fagyasztóba a zöldborsó és a maradék leves közé.

A szoptatás fantasztikus élmény, de közben furcsa, hogy a melled, amit addig egészen másra használtál, hirtelen arra való, hogy életben tartsa a babádat. Persze nem maga a szoptatás a furcsa, hiszen a világ legtermészetesebb dolga, csak amíg fejben átállsz az új mellszerepre, az az időszak olyan, hogy párszor felvonhatod a szemöldöködet miatta.

Kell egy kis idő, amíg hozzászoksz a melled állandó, furcsa, mondhatni hisztérikus változásaihoz.

1. Szivárog, nagyjából folyamatosan

Először akkor szembesültem ezzel a jelenséggel, amikor a kórház után itthon töltött első éjjel felsírt a lányom, és még mielőtt a közelébe mentem volna, már elázott a hálóingem a tejtől. Először nem is teljesen értettem, mi történik, aztán persze rájöttem, hogy onnantól kezdve nem élhetek szoptatós melltartó és melltartóbetétek nélkül. Mert nemcsak a gyerek sírására indul el a tej, hanem akkor is, ha véletlenül túl sokat alszik a baba, és anya szervezete úgy dönt, hogy most már etetési idő lenne. Gyerekkel vagy gyerek nélkül, a mell önálló életre kel, és szoptat. Igazából vicces, mennyire nincs hatalmunk fölötte. Egy idő után már fel sem veszi az ember lánya, hogy tejes lett a pólója, olyan gyakran megtörténik. Meg hát örülünk neki, hogy folyik, mert az azt jelenti, hogy van tej a babának.

2. Becsíkosodnak

Azzal tisztában voltam, hogy a hasam csíkossága teljesen normális dolog, de azon meglepődtem, hogy ugyanolyan striák megjelentek a mellemen is. És bizony nem múltak el azzal sem, hogy a szoptatós időszak után a mellek üres tejeszacskóként visszatértek a régi méretükre. Nem gondoltam bele, hogy ugyanúgy megnőnek, mint a has terhesség alatt, ergo nyilván előjöhetnek rajtuk is a striák.

11 furcsaság, ami a melleddel történik szoptatás közben

3. Nagyon, tényleg nagyon kemények bírnak lenni

Mintha hatalmas kövek lennének bennük, úgy be tudtak keményedni a szoptatás előtt. Simán használhattam volna őket fegyverként, ha valakit tarkón suhintottam volna a mellemmel, ott esik össze menten. Minek nekünk drága önvédelmi edzés, mikor szoptatósan az is elég, ha elképzeljük, hogy sír a babánk, és máris csontokat törhetünk a mellünkkel.

4. Máskor meg elképesztően lágyak

Amint teleette a magát a gyerek annyi tejjel, amiről nem is hittem volna, hogy elfér egy olyan pici babapocakban, a mellek leeresztenek, mint a három hétig sarokban hagyott lufik. Elképesztő látni, hogy alig fél óra leforgása alatt képesek a kőkeményből olyan puhává válni, mintha a legmenőbb öblítővel mosott ruhák lennének.

11 furcsaság, ami a melleddel történik szoptatás közben

5. A mellbimbók berepedhetnek és vérezhetnek

A szoptatás kezdetén gyakori, hogy az addig megkímélt mellbimbók nem bírják a kiképzést, amit a kisbaba szoptatása jelent, és berepednek, ettől meg akár vérezhetnek is. Az anya ott áll tanácstalanul, hogy biztos az ő hibája, mert tuti nem tette helyesen rá a mellére a gyereket, vagy rosszul használta a mellszívót. (Figyelem, itt már elkezdődik a kollektív anyai bűntudat, bekúszik észrevétlenül az anya gondolatai közé, és nem távozik a következő húsz évben.) Egyébként valóban az segít ezen a problémán, ha máshogy rakjuk mellre a gyereket, nem kell megijedni a vérzéstől sem, semmi gond nem lesz belőle, tekinthetjük normálisnak a szoptatás elején.

6. Elfertőződhetnek, begyulladhatnak

Ha pedig berepedt a mellbimbó, akkor adott a nyílt terep a baba szájában esetleg előforduló baktériumok számára, hogy jó kis gyulladást okozzanak a mellekben. Ijesztő, mert gyakran magas lázzal jár, de a háziorvos könnyen segíthet rajta. Ezen kívül még előfordulhat az is, hogy begyullad egy-egy elzáródott tejcsatorna, amitől szintén könnyű halálra rémülni, ám a szakemberek számára nem ismeretlen jelenség, a védőnő tudja mit kell tenni, zaklathatjuk telefonon bátran.

11 furcsaság, ami a melleddel történik szoptatás közben

7. A mellbimbók befelé fordulhatnak

Ha befelé fordulnak vagy lapossá válnak, nincs vége a világnak. Legtöbbször nem kell vele csinálni semmit, csak összenyomni, hogy a baba rá tudjon kapni. Mindenesetre elég bizarr szembesülni vele először, hogy nem jó felé állnak.

8. A mellbimbók óriásira nőhetnek

Ha még nem elég nekünk a berepedés, vérzés, befelé fordulás, akkor még itt van az is, hogy megnőnek a bimbók. Ki gondolná ezt előre, hogy tudják változtatni a méretüket? Legalábbis számomra az első szoptatás után sokkoló volt látni, még rá is kerestem, hogy “abnormálisan óriási mellbimbók”, hogy biztos legyek benne, nem valami szupertitkos mellbetegség előjele.

11 furcsaság, ami a melleddel történik szoptatás közben

9. Általában véve a mellbimbók nem bírnak normálisan viselkedni

Furcsák, bizarr dolgokat művelnek, de meg lehet szokni. El lehet fogadni, hogy innentől kezdve a változékony hangulatú mellbimbók az életünk részeivé válnak.

10. Aszimmetrikussá válhatnak

Egész szoptatási idő alatt kétféle méretűek voltak a melleim. Képtelenség volt rájuk normális melltartót kapni, mert ami az egyikre jó lett volna, az a másikon lötyögött vagy szorított. Pár hónappal az után, hogy már nem szoptattam a gyerekeimet, visszatért minden a normális kerékvágásba.

11 furcsaság, ami a melleddel történik szoptatás közben

11. A mellek egy csomó ítélkezést kapnak

Nem a mellek hibája, hanem társadalmi probléma, hogy random idegenek úgy érzik, ítélkezhetnek a mellünk fölött. Hogy van az, hogy egy nőnek meg kell védenie a jogait, amikor a mellét a funkciójának megfelelően használja – értsd: szoptatásra –, miközben az mindenkinek rendben van, ha olyan felsőt vesz fel valaki, amiből kilóg még a fél mellbimbója is. Ez utóbbira azt mondják, hogy szexi, ha nyilvánosan szoptatsz, az meg gusztustalan. Teljesen érthetetlen és talán ez a legbizarrabb jelenség az egész szoptatásban.

Olvass többet a szoptatásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top