Baba

Az idő illúzió. A gyerek alvásideje kétszeresen az

Olyan könnyű kívülről megmondani, hogy mit tegyen a szabadidejével az anyuka, amíg délután alszik a babája. Az anyukákban az a kép alakulhat ki, hogy ha ebben a 1,5-2 órában nem végeznek el minden házimunkát és horgolnak három kis sapkát a gyereknek, akkor már nem is jó anyák.

Az a délutáni alvásidő pedig pont olyan, mint az ebédidő a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvben: “Az idő illúzió. Az ebédidő kétszeresen az.” Esetünkben a gyerek délutáni alvásideje kétszeresen illúzió, annyi mindent akarunk belesűríteni, amire két hét sem lenne elég, aztán persze csalódottak vagyunk. Ahelyett, hogy ebben a pár órában akarnánk letolni a feltornyosult házimunkákat, inkább arra kellene fordítani a csendes időt, hogy összeszedjük magunkat. Lelkifurdalás nélkül. Például ezt a négy dolgot nyugodt szívvel időzítheted a gyerek délutáni alvásidejére:

1. Üldögélj a kanapén, és értékeld azt a pár percet, amíg senki nem mászik az öledbe.

Mert ugye a gyerekek másznak, kicsit rugdosódnak, és minden gyerekkel csak nő a rugdosódások és mászások száma, amiből egy idő után már elege lesz minden anyának, aki csak szeretne három percig nyugalomban üldögélni. Szeretjük a gyerekeinket, de amikor hozzád van kötve egész nap egy kis totyogó, az olyan, mintha az idegrendszereden zongorázna egy különösen tehetségtelen zongorista.

Az idő illúzió. A gyerek alvásideje kétszeresen az

2. Nézz meg egy műsort, ami tényleg érdekel.

Néha azzal tudjuk kikapcsolni a gyereket, hogy engedjük Peppa malacot nézni vagy bekapcsoljuk a cicás videókat neki az interneten. A legtöbb műsor, ami őt szórakoztatja, az anyának nem épp a kedvenc kategóriája. Térj vissza alvásidőben a felnőtt világba a tévén keresztül.

3. Olvass olyan könyvet, amiben nincsenek rajzok, és összetett mondatokból áll a története.

Mindent tudsz már Boribonról és Kipp-Koppról meg a családi életükről, ami remek dolog, mert olvasni kell a gyereknek, hogy könyvszerető ember váljon belőle, fejleszted a kreativitását, szövegértését és még egy sor készségét, de az kétségtelen, hogy az irodalom iránti vágyadat aligha csillapítják a gyerekkönyvek, míg hat perc olvasás elég az agyadnak – ha olyat olvasol, amiben el tudsz mélyülni – ahhoz, hogy kisimuljon és relaxált állapotba kerüljön. Csodás érzés.

4. Aludj!

Hagyd a mosatlant és dőlj le aludni, főleg ha olyan éjszaka van mögötted, amikor már megint négyszer kellett felkelni a gyermekedhez. Ne sajnáld magadtól a pihenést, a gyereknek is az a jó, ha egy türelmes, kedves és kisimult anyukát kap, amikor felébred a délutáni alvásából, nem pedig egy széthajtott anyát, akinek már semmi kedve az estig tartó mókázáshoz.

Olvass többet a gyerekek alvásáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top