Baba

Gyereknevelés válás után: nem könnyű, de nem is lehetetlen

A válás sok esetben egyáltalán nem zajlik szépen. Olykor inkább háború, amiből a felek sebesülésekkel kerülnek ki. Ám utána adott a feladat: valahogy különélve kellene együtt nevelni a gyereket úgy, hogy ne háborús övezetben érezze magát.

Nyilván senki sem jó kedvében válik el, ha pedig már ez a helyzet alakult ki, akkor ebből kell kihozni a lehető legjobbat. A fő cél az kell legyen, hogy a gyerek ne sérüljön, vagyis csak annyira minimálisan, amennyire elkerülhetetlen amiatt, hogy elválnak a szülei. Amikor pedig ez a válás elmérgesedik, akkor könnyű szem elől téveszteniük a pároknak a gyerek érdekeit, és kialakul a harc, amivel megkeserítik a saját életüket és a csemetéjükét. Kell hozzá egy nagy adag tudatosság, hogy sikerüljön csúnya válás után békében nevelni a gyereket, de azért nem lehetetlen.

1. Legyen a láthatásról beosztásod, amihez ragaszkodj

Te sem éreznéd magad jól a bőrödben, ha azt sem tudnád, hogy hol alszol aznap este. A gyerekeknek az egyik legfontosabb, hogy biztonságban legyenek, amit többek között azzal teremthetsz meg, ha kiszámíthatóvá teszed az életüket. Ezért rendkívül fontos, hogy a gyermek mindig tudja, melyik szülővel mikor találkozik és mennyi időt tölt nála.

Segíthet neki, ha készítesz egy naptárt, amiben bejelölöd azokat a napokat, amiken a másik szülőnél alszik. Ha kicsi a gyermek, akkor használhatsz különböző színeket anyának és apának, hogy egy pillantásból tudja, aznap épp mi vár rá. Nemcsak a gyereknek, hanem neked is megkönnyíti egy ilyen naptár a dolgodat, mert így nem kell észben tartanod, hogy a következő hétvége épp melyikőtöké.

Néha előfordul, hogy cserélni kell a hétvégéket a másik szülővel. Lehet ez amiatt, mert lerobbant apa autója, vagy akár az is előfordulhat, hogy felborul a láthatások ideje, mert megváltozik a munkabeosztásod. Ilyenkor muszáj egymáshoz alkalmazkodni, a gyerek érdekében nem éri meg ebből hatalmi harcot kreálni.

Gyereknevelés válás után: nem könnyű, de nem is lehetetlen

2. Távolodj el az érzelmeidtől

Aki még nem vált el, nem nagyon érti, hogy milyen nehéz és frusztráló továbbra is kapcsolatban maradni a volt házastárssal, amikor pedig a legszívesebben még a nevét is elfelejtenéd. De a gyerek miatt muszáj mégis rendszeresen találkozni egymással. Egy csatázós válás tele van méreggel, hazugságokkal, manipulációval. Az ideális az lenne, ha az elvált szülők kijönnének egymással a gyerek érdekében, de a valóságban az érzelmek miatt a józan ész néha kirepül az ablakon. Ilyenkor a szülők felveszik a boxkesztyűt, és a gyermek feje fölött háborúznak.

Hogy ez a helyzet ne túl sokszor alakuljon ki, érdemes venni három nagy levegőt, mielőtt visszavágnál az exednek. Ha belép az ajtón, mert jött a gyerekért, akkor told arra a pár percre háttérbe az érzelmeidet és semmiképp se a gyerek előtt vágd hozzá, hogy hányszor csalt meg, vagy hogy nem fizet gyerektartást, és különben is, irritál a jelenléte. Majd ha elment, lehet püfölni a kispárnát mérgedben. Ha pedig beszól valamit, amire felkapnád a vizet, inkább csak válaszolj annyit, hogy majd írja meg emailben a mondanivalóját. Gondolj úgy ezekre a találkozásokra, mintha üzleti tárgyalások lennének.

Gyereknevelés válás után: nem könnyű, de nem is lehetetlen

3. Hatékony kommunikáció

Az email a legjobb kommunikációs forma azoknak, akik között elmérgesedett a válás során a viszony. A telefon és az üzenet persze gyorsabb, de közben sokkal könnyebb összeveszni. Úgyhogy ha nem túl sürgős a mondanivalód, akkor inkább kommunikálj emailben, mert így később is reagálhatsz, megvárhatod, amíg lehiggadsz, mielőtt visszalőnél valami sértést neki.

A legjobb az, ha megbeszéled az exeddel, hogy melyik kommunikációs forma a megfelelő mindkettőtöknek, majd tartsátok ehhez magatokat. Ha email, akkor csak vészhelyzetben telefonálj, ha telefon, akkor ne bombázzátok egymást emailekkel. Vannak olyan helyzetek, amikor a legjobb kommunikáció a minél kevesebb kommunikáció. A kulcsa ennek a problémának az, hogy szorítkozzatok a tényleg lényeges és szükséges információk átadására, abból baj nem lehet. A legfontosabb pedig, hogy mindkettőtöknek meg kell értenie, hogy a gyermeketek nem postás, ne használjátok arra, hogy közvetítse az üzeneteket köztetek.

4. Hagyd ki az új társat

A szülői szerepet hagyjuk a szülőkre. Nem túl jó ötlet az új párodat megkérni, hogy írjon levelet az exnek, legyen bármennyire is a gyerekkel kapcsolatos ügy, vagy hogy menjen el a gyerekért az iskolába. Mindez vitára ad alapot, a másik szülő ilyenkor fenyegetve érezheti a saját helyét a gyerek életében. Eljöhet annak is az ideje, hogy az új partnert elfogadja az ex, de az biztos nem a válás után frissen lesz.

Gyereknevelés válás után: nem könnyű, de nem is lehetetlen

5. Lépj tovább

A válás utáni gyászfolyamat hasonlít ahhoz, mint mikor meghal egy családtagunk. Ebben az időszakban azzal teszed a legjobbat magadnak, ha olyan tevékenységekbe kezdesz, amiket szeretsz csinálni. Vedd elő a rég elfeledett horgolásodat, darálj sorozatokat, menj nagy kirándulásokra, találkozz a tíz éve nem látott barátaiddal. Tanulj valami újat, olyat, amit mindig is meg akartál tanulni, járj tanfolyamokra, fejezd be a diplomádat, kezdj bele a japán nyelv tanulásába. Meditálj, olvass sokat, merülj el az önismereti könyvekben, hogy megértsd a saját érzelmeidet és a benned zajló folyamatokat. Mindez segít abban, hogy tovább tudj lépni, és új életet kezdj úgy, hogy a gyermekeden nem vezeted le a feszültséget, amit az exed miatt érzel.

Mindemellett azért azt is tudomásul kell venni, ha valaki alkalmatlan arra, hogy közösen, békésen nevelje az exével a gyereket. Vannak olyan helyzetek, amikor te megfeszülhetsz, a legjobb szándékkal próbálsz értelmes kommunkációt kialakítani az exeddel, de ő egyáltalán nem partner, és leginkább csak agresszióval válaszol, nem tartja be, amit megbeszéltetek, vagy szid a gyereknek téged, amikor nála van. Ilyenkor nem tudsz mit tenni, hagyd rá, és ne fektess túl sok energiát az együttműködésbe, helyette inkább legyél mindig őszinte a gyermekeddel.

Gyereknevelés válás után: nem könnyű, de nem is lehetetlen

Ha például az apja nem megy érte a láthatásra, akkor ne akard mentegetni az apát, hanem mondd el nyugodtan a gyereknek, hogy nem az ő hibája, és hogy az apja részéről egy felelőtlen viselkedés. Ha az anyja szüntelenül azzal traktálja a gyereket, hogy apa a világ legborzalmasabb embere, akkor ne szállj be a ringbe, ne szapuld az anyját, csak viselkedj úgy, hogy lássa a gyermeked, hogy számíthat rád. Az egyik legfontosabb a gyermeknek az, hogy a számára legfontosabb emberekkel, a szüleivel nyíltan beszélhessen az őt ért traumáról a válás körül, és hogy tudja, biztonságban, szeretetben élhet tovább akkor is, ha elváltak a szülei.

Olvass többet a válásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top