Baba

Maradandó károkat okoz a túl késői fektetés – új kutatás

Nem vagyunk elég stresszesek szülőként, most jön egy újabb kutatás, ami miatt még rosszabbul érezhetjük magunkat. A kutatás szerint ugyanis azok az ovisok, akik este 9 után fekszenek le aludni, sokkal jobb eséllyel lesznek elhízott kamaszok.

Ez azt jelenti, hogy nemcsak azért érezhetjük mostantól a kínzó bűntudatot, ha későn feküdt le a gyerek, mert másnap álmos lesz, hanem azért is, mert maradandó károkat okozhatunk a késői fekvéssel. Persze, a többség úgyis azt érzi folyton, hogy elszúr mindent gyereknevelés terén, úgyhogy a kollektív bűntudatba ez is belefér.

Az Ohiói Állami Egyetem professzora, a kutatás vezetője, Sarah Anderson így nyilatkozott erről a CNN-nek:

Az oviskorú gyermekek napi szinten korai fektetés mellett kevésbé lesznek hajlamosak az elhízásra a későbbiekben. Ez akkor is igaznak bizonyult, amikor más, ismert tényezőket is figyelembe vettünk az elhízásról.

Maradandó károkat okozhatunk a gyereknek, ha túl későn fektetjük le esténként - új kutatás

Anderson felhívta a figyelmet arra is, hogy az elhízás mellett a gyerek kognitív fejlődésére is nagy hatással van az elég alvás kérdése. A korai fektetés ezen kívül segít több alvásproblémán, éjszakai felkelésen és elalvási nehézségeken is. A kutatócsapat alvásszakértője még azt is hozzátette – nem mintha friss hír lenne –, hogy a fektetésről nem szabadna vitázni a gyerekkel, és egyszerűen ágyba kell dugni időben.

Igen, köszönjük, mintha a valóságban az olyan egyszerű lenne. Mind tudjuk, hogy az alvás jó a gyereknek. De azt mondani a szülőknek, hogy az alvástól egészségesebb lesz a gyerek, olyan, mintha azt mondanák, hogy a brokkoli egészségesebb, mint a nutellás palacsinta. Mi is azt szeretnénk, hogy korán lefeküdjenek, szerintem nincs olyan szülő, aki szándékosan fenn tartja a gyerekét este 11-ig. Persze azért próbálkozunk, és köszönjük az új kutatást, igyekszünk ehhez tartani magunkat.

Olvass többet a gyerekek alvásáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top