Baba

Így vedd rá a gyereket, hogy magától megcsinálja a házi feladatát

Elkezdődött az iskola, jövő héten már várható, hogy házi feladatot is kapnak a gyerekek. A házi feladat pedig sok esetben azt jelenti, hogy küzdeni kell azzal a drága gyermekkel, hogy hajlandó legyen megcsinálni a leckét.

Akinek nincs ilyen gondja, és a gyermeke mindennap boldogan, dalolva és saját magától elkészíti a leckéjét, annak nincs is itt több látnivaló. De ha te is azok közé tartozol, akiknek olykor rémálommá válik a házi feladat körüli vitázás, akkor ez a kis trükk neked szól.

Azt már jó eséllyel minden szülő észrevette, hogy minél inkább erőltetünk valamit, annál nagyobb ellenállást váltunk ki a gyerekben. Igaz ez a házira is, úgyhogy ha azzal próbálkoznál, hogy “ha nem csinálod meg a leckét, nem számítógépezhetsz egy hétig”, annak csak az lesz a vége, hogy a gyerek vérig sértődik, nem csinálja meg a házit – vagy ha igen, nem lesz benne sok köszönet –, és úgy ahogy van, elromlik az otthoni közhangulat.

Mit tehet az egyszeri anya? A pszichológiához fordul segítségért, ahol meg is találja azt a kis manipulációs technikát, amire szüksége van ahhoz, hogy rávegye gyermekét a házi feladat önkéntes elkészítésére. A trükk ugyanaz, amit a gyerekorvosok is előszeretettel alkalmaznak, amikor oltást kell adniuk: megkérdezik a gyereket, hogy egy injekciót szeretne vagy kettőt. A gyerek mindig egy injekciót fog választani, egyértelműen. És onnantól kezdve már nem ráerőltetett feladat az oltás, hanem a saját döntése.

Így vedd rá a gyereket, hogy magától megcsinálja a házi feladatát

A fő célunk a házi feladat esetében is az, hogy csökkentsük a gyermekben az ellenállást a feladat iránt.

Amikor a doki megkérdezi, hogy egy oltás vagy kettő, akkor a gyermek fókusza elterelődik a döntésről, helyette csak a tűre koncentrál. Illetve úgy érzi, hogy a döntés az ő kezében van, és még azt is gondolja, hogy jól megúszta a két oltást. Ezt átültetve a házi feladatra valahogy így lehet elképzelni:

“Ma az egész fejezetet akarod elolvasni vagy csak az első öt oldalt?” – Nyilván öt oldalt.

“Az egész fogalmazást szeretnéd megírni ma, vagy csak a bevezetőt írnád meg?” – A fogalmazás az egyik terület, hogy elkezdjen halogatni, ezzel megelőzhető, ha több napra beosztja.

Egyszerűen felajánlunk a helyes válasz mellé egy olyan döntési lehetőséget, ami nehezebb, amit biztos nem fog választani. Ez a módszer remekül alkalmazható kisebb gyerekeknél is, főleg a válogatós fajtáknál vagy azoknál, akik nem hajlandók rendet rakni maguk után. Idősebbeknél úgy is használhatjuk ezt a trükköt, hogy mindkét választási lehetőség megfelelő legyen nekik és nekünk is. Például: “ki kell takarítanunk a buli előtt. Porszívózol vagy inkább mosogatsz?”

A lényeg, hogy adjuk meg nekik a döntés szabadságát úgy, hogy az opciókat kettőre csökkentjük. Így nem kell rájuk parancsolni, nem kell veszekedni, csak elmondani, mik a lehetőségeik. Működik, érdemes kipróbálni, békésebbé válhat tőle a család élete.

Olvass többet a házi feladatról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top