Baba

Ezt a 10 leckét tanítsd meg a példáddal a gyereknek, hogy sikeres felnőtté váljon

Minden családnak megvan a maga értékrendje, amit a szülők átadnak a gyerekeknek, nekik pedig ezzel a csomaggal kell kilépniük a felnőtt életbe. Észrevétlen folyamat ez, úgy szivárog át a gyerekekbe a hitrendszerünk, hogy megfigyelik, ahogy másokkal bánunk, beszélünk, viselkedünk.

Mindegy, hogy tudatosan mit szeretnénk tanítani a gyerekeinknek, ők a viselkedésünkből, reakcióinkból és kapcsolatainkból sajátítják el a világhoz való hozzáállásukat. Ez azt jelenti, hogy ha jót akarunk nekik, akkor meg kell vizsgálnunk a saját hitrendszerünket, meggyőződéseinket, és ha szükséges, változtatnunk kell az érdekükben. A szülők példaértékét nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hiszen rajtunk múlik, hogy a következő generáció milyen emberekből áll majd, hogyan élik az életüket, mennyire tudnak együttműködni a környezetükkel, és nagyrészt az is az általunk lefektetett alapokon múlik, hogy mennyire lesznek sikeresek és boldogok a saját életükben felnőttként.

Dr. David McFadden pszichoterapeuta azt javasolja, hogy gondoljuk át, milyen meggyőződéseket tanítunk, milyen példát mutatunk a gyerekeinknek, mert ha ez a 10 lecke rendben van, akkor jó útravalót kapnak a gyerekeink az életre, és nagyobb eséllyel boldog felnőtt válik belőlük.

1. Munkamorál

Rengeteget hallunk mostanában arról, hogy a mai fiataloknak bezzeg nincs munkamoráljuk, nem is akarnak dolgozni, csak fizetést szeretnének kapni. Ez így nyilván nem igaz, mert nem lehet egy egész generációra ilyen klisét ráhúzni. De azt érdemes átgondolni, hogy neked milyen a hozzáállásod a munkához, mit látnak tőled a gyerekeid? Az egyik családban a megfeszített, áldozatos munka az alap, a másikban viszont a munka örömforrás és a kiteljesedés eszköze. Te miben hiszel, mit tanítasz nekik?

Ezt a 10 leckét tanítsd meg a példáddal a gyereknek, hogy sikeres felnőtté váljon

2. Egymásról gondoskodás

Mennyire fontos a család számodra? Azt szeretnéd átadni a gyerekeidnek, hogy a család áll az első helyen, és minden körülmények között véded, gondoskodsz a családtagjaidról? Tanítsd meg nekik, hogy a család több, mint a DNS, mutasd meg az összetartozás és közösség fontosságát, érezzék, hogy rád mindig számíthatnak, bármit is csinálnak.

3. Tisztelet a másik ember iránt

Milyen példát mutatsz tiszteletből? Ha például a szomszédasszonyt kibeszéled a háta mögött, az nem biztos, hogy jó irány a gyermekeidnek. Vagy ha nem adod át a helyet egy kismamának, idős néninek a buszon, mit tanulnak belőle? Hogyan viselkedsz a környezeteddel, a közeli barátokkal, távoli ismerősökkel, mit mondasz más nemzetekről? Amit tőled látnak, az lesz számukra a mérvadó. Ha azt látják, hogy tisztelettel és szeretettel bánsz a körülötted élőkkel, akkor ők is könnyebben eligazodnak majd az emberi kapcsolatok felnőtt világában.

Ezt a 10 leckét tanítsd meg a példáddal a gyereknek, hogy sikeres felnőtté váljon

4. Őszinteség

Határozottan meghúzod a határt hazugság és őszinteség között? Vagy van olyan, amikor azt közvetíted feléjük, hogy néha jobb hazudni, mint igazat mondani? Hiszel az igazság erejében, hogy a legrövidebb és legjobb út az őszinteség?

5. Felelősségvállalás

Másokat hibáztatsz, ha valamivel elégedetlen vagy az életedben, vagy tudod, hogy milyen sok minden múlik rajtad és a hozzáállásodon? Vállalod a felelősséget a döntéseidért, vagy inkább a környezetedre, gonosz főnökre, házastársra, kegyetlen sorsra mutogatsz?

Ezt a 10 leckét tanítsd meg a példáddal a gyereknek, hogy sikeres felnőtté váljon

6. Hagyomány

Sok családnak olyan hagyományai vannak, amiket generációk óta őriznek. Mindegy, hogy hitbéli, kulturális vagy különleges ünnepek hagyományai, fontos, hogy a gyerekeknek átadd mindazt, ami alapvető összetartó erő a családban.

7. Nagylelkűség

Hogyan reagálsz mások igényeire, örömmel osztod meg a környezeteddel azt, amid van? Segítesz a családtagoknak és barátoknak, ha bajba kerülnek? Elutasító vagy befogadó vagy másokkal szemben?

Ezt a 10 leckét tanítsd meg a példáddal a gyereknek, hogy sikeres felnőtté váljon

8. Intellektuális kíváncsiság

A legsikeresebb emberek sosem hagynak fel a tanulással, a kíváncsiságuk hajtja őket az új ismeretek felé. Azzal teszed a legjobbat a gyermekednek, ha segítesz neki, hogy a természetes kíváncsisága megmaradjon a világ és az emberek iránt, mert ennek megtartásával fejlődhet a legtöbbet élete során.

9. Megbocsátás

Az emberek megbántják, elárulják, átverik egymást, ez elkerülhetetlen időről időre. Ezért olyan fontos, hogy megtanítsd a gyerekeidnek a megbocsátás művészetét úgy, hogy közben azt is elsajátítsák, hogyan védjék meg magukat, állítsák fel a saját határaikat mások felé, és hogyan ismerjék fel a bántalmazás különböző megnyilvánulási formáit. Tudniuk kell, mikor lépjenek ki egy olyan helyzetből, ahol kihasználják őket, és fel kell ismerniük azokat a szituációkat is, amikor a megbocsátással léphetnek előre egy emberi kapcsolatban.

Ezt a 10 leckét tanítsd meg a példáddal a gyereknek, hogy sikeres felnőtté váljon

10. Hatékony kommunikáció

A jó kommunikáció a gyermek egész életében hatalmas előnyt jelenthet, hiszen enélkül nehezen áll ki magáért, és nem tudja tudatni a környezetével, hogy mi jó neki. Ez pedig felesleges csalódásokhoz és elutasításokhoz vezethet a személyes és munkahelyi környezetében is. Viszont ha megtanul hatékonyan kommunikálni másokkal, akkor nagyobb lesz az önbizalma, könnyebben oldja meg a problémákat, és simábban nyílnak ki előtte a kapuk a siker felé.

Olvass többet a példamutatásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top