Baba

Hagyd unatkozni a gyereket, ezzel fejlesztheted legjobban a kreativitását

Még nyár van, tombol a szünet, amivel együtt jár az is, hogy a gyerekek gyakran elkurjantják magukat, hogy "anya, unatkozooom!". Úgy egymilliószor egy nap. A nyár nagy részét szülőként azzal töltjük, hogy próbáljuk elhárítani az unalmat a fejük fölül, nem kevés energiát és pénzt áldozva rá, hogy szórakoztassuk őket.

Pedig a tanulmányok azt mutatják, hogy az unalom építő, sőt kifejezetten fontos a gyerekek értelmi és érzelmi fejlődése szempontjából. Ahhoz kell egy kis segítség nekik tőlünk, szülőktől, hogy az unalmukat kreatív formába tudják önteni. A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói, Karen Gasper és Brianna Middlewood a kutatásaik során azt találták, hogy azok az emberek, akik az unalmukat kreatívan ütik el, saját maguknak megkeresve a számukra megfelelő tevékenységeket, sokkal boldogabbak. Gasper így írt erről:

Az unalom hasonlít az izgatottság vagy boldogság érzéséhez. Azt eredményezi, hogy valami olyat akarsz tenni, amitől az időd jelentőségteljesen vagy érdekesen telik el. Arra ösztönöz, hogy felfedezz valami újat, mert az unalom azt jelzi, hogy jelen pillanatban nincs újdonság az életedben, úgyhogy kénytelen vagy valamit találni, amitől jól érezheted magad.

Az unalom támogatja a kreativitást

A kutatók azt állítják, hogy ha a gyerekek időnként unatkoznak, az kifejleszti bennük azt a belső késztetést, hogy kreatívan üssék el az idejüket. Dr. Tersa Belton a University of East Anglia professzora kifejezetten az unalom és a képzelet közti összefüggéseket kutatja. Szerinte az unalom elengedhetetlen ahhoz, hogy kifejlődjön a belső kreatív képesség. Ha nem engedjük a gyerekeket unatkozni, akkor a képzeletük fejlődését akadályozhatjuk.

Fontos azonban különbséget tenni a bénultságérzés, apatikus unalom és az építő unalom között. Az a gyerek, aki kreatív kiutat keres az unalomból, végül kiköt egy könyv mellett, vagy épít fakockákból egy várat, esetleg elkezd rajzolni, egyszóval létrehoz valamit.

Hagyd unatkozni a gyereket, ezzel fejlesztheted legjobban a kreativitását

Az unalom önismeretre nevel

A pszichológusok szerint felesleges túl sok programot beiktatni a gyerekek napirendjébe, csak azért, hogy ne unatkozzanak, mert ezzel visszatartjuk őket attól, hogy felfedezzék saját magukban, hogy mi érdekli őket igazán. Lyn Fry gyerekpszichológus így írt erről:

Szülőként az a feladatunk, hogy felkészítsük a gyerekeinket a társadalmi együttélésre. Felnőttnek lenni azt is jelenti, hogy el tudod foglalni magad, és az üres idődet képes vagy eltölteni úgy, hogy az megelégedéssel töltsön el. Ha a szülők egyfolytában azzal vannak elfoglalva, hogy megtöltsék a gyerekük szabadidejét programokkal, akkor az a gyermek sosem fogja megtanulni, hogyan tudja boldoggá tenni saját magát.

Ha viszont adunk nekik lehetőséget arra, hogy épp ne csináljanak semmit, akkor azzal arra ösztönözzük őket, hogy olyan dolgot is kipróbáljanak, amit addig még nem tettek. Megtanulnak valami új kézművestechnikát, sütnek sütit, vagy felfedezik, hogy milyen játékok vannak elrejtve a polc mélyére.

Mit tehetsz tehát szülőként most, hogy még tart a nyár, és a gyerekeid panaszkodnak, hogy unatkoznak? Ne töltsd fel a naptárukat tevékenységekkel, amik szerinted majd jók lesznek nekik. Inkább adunk pár tippet, hogyan segíthetsz kreatívan eltölteni az üres időt.

Hagyd unatkozni a gyereket, ezzel fejlesztheted legjobban a kreativitását

1. Készíts egy listát, hogy mi mindent csinálhat

Ülj le a gyermekeddel és segíts neki ötletelni. Írjatok le mindent, ami csak eszetekbe jut, hogy miket szeret csinálni. Alapdolgoktól kezdve, mint kártyajátékok, olvasás vagy biciklizés, minden legyen benne. Bedobhatsz olyan ötleteket is, amik nem minden nap kerülnek a látóterébe, mint a meglepetés vacsora a családnak, vagy fotózás. Amikor legközelebb unalomra panaszkodik, akkor vegyétek elő a listát, és válasszon róla valamit, amihez kedve van. Az az egy fontos, hogy ne te válassz helyette.

2. Legyenek kifejezetten gyereknek való helyek az életterében

Amikor a gyerekeket a környezetükben csupa nekik való tárgy veszi körül, akkor sokkal hajlamosabbak kitalálni maguknak új játékokat unalom esetén. Lehet ez a tér a lakásban egy külön játszósarok, vagy ha van kert, akkor ott egy elkülönített rész számukra.

Hagyd unatkozni a gyereket, ezzel fejlesztheted legjobban a kreativitását

3. Tervezz be unalmas időket a napjaiba

A nem megszervezett szabadidő remek módja annak, hogy megtanulja a gyermek, hogyan szórakoztassa saját magát. Minden nap legyen egy órája, amikor nincs semmi programja, amit neki kell megtöltenie értelmes tevékenységgel. A számítógépes játékokat ilyen esetben kerüld el inkább, mert az olyan, mintha leülhetne a tévé elé, nem fejleszti különösképpen a képzeletét.

4. Menjetek minél többet a természetbe

A természetben a gyerekek sokkal könnyebben feltalálják magukat, egy fadarabbal is képesek egy teljesen új fantáziavilágot létrehozni. Az egyik legjobb módja annak, hogy tudatos és magabiztos felnőtt váljon belőle.

Olvass többet az unalomról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top