Baba

Az új találmánynak hála az inkubátorban lévő kisbabák is érezhetik a szülői érintést

Egy különleges találmány, ami a szülői érintést modellezi, és ami rengeteget segíthet a kórházban ápolt újszülötteknek.

Kevés dolog nehezebb annál, mint mikor az anyuka karjai helyett egy újszülött kisbabának inkubátorban kell töltenie élete első napjait. Sajnos a koraszülött vagy más problémával világra jött kicsiknél mégis előfordulhat az ilyesmi.

Ez pedig nemcsak az anyuka szívét töri össze, de a kicsiknek is okozhat problémákat a korai szeparációval – ezért jött létre a Zaky. A Zaky olyan találmány, ami a szülői érintést próbálja lemodellezni, tehát a melegséget, a szülők kezének súlyát. Dr. Yamile Jackson úgy rukkolt elő az ötlettel, hogy inkubátorban fekvő kisbabáját egy kitömött kesztyűvel hagyta magára – a kesztyűn érezni lehetett az asszony illatát, melegséget adott és visszaadta az érintés illúzióját is.

Az új találmánynak hála az inkubátorban lévő kisbabák is érezhetik a szülői érintést

Másnap telefonáltak Jacksonnak a kórházból, hogy tudna-e az osztály többi újszülöttjének is ilyen kesztyűket gyártani – így született meg a Zaky ötlete.

A találmány pedig sokkal jelentősebb, mint amilyennek elsőnek tűnik: a meleg kesztyű érintése elősegíti a babák alvását, az alvás pedig azért elengedhetetlen, mert ilyenkor fejlődik a kicsik agya. Így a Zakyval a kisbabák nemcsak jobban érezhetik magukat a kórházi falak között, de remélhetőleg hamarabb haza is kerülhetnek.

HuffingtonPost

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top