nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Baba
Egyre többen kérik a gyed extrát

Egyre többen kérik a gyed extrát

Bár mind többen térnek vissza a munkába már a gyed alatt, még mindig sok olyan vállalkozás van, ahol nem veszik igénybe a kisgyerekes anyukák foglalkoztatása után járó járulékkedvezményt.
Avatar
MTI/NLCafé
f Ajánlom

A 2014-ben bevezetett gyed extrát igénybe vevő kisgyerekes anyukák száma megtízszereződött, 2016 első negyedévének végére számuk elérte a 23 ezret – mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri tanácsadója az M1 aktuális csatornán.

Kifejtette: a gyed a gyerek féléves korától kétéves koráig tart, a kisgyerekes anyukák közül sokan már a gyerek kétéves kora előtt munkába állnak, ezen időszak alatt mintegy 10 ezren dolgoznak.

Szerinte a gyed alatt munkahelyre visszatérők nagyobb eséllyel tudnak a gyerek kétéves kora után, a gyes alatt is foglalkoztatottak maradni. Szalai Piroska elmondta: a munkahelyvédelmi akcióterv a versenyszféra munkaadóinak jelent járulékkedvezményt kisgyerekesek foglalkoztatása esetén.

A versenyszféra foglalkoztatóinak több mint 73 százaléka kis- és középvállalkozás, ezen belül is 54 százalék mikro- és kisvállalkozás, többségük könyvelővel végezteti a bérszámfejtést, a járulék elszámolását. Sokszor a könyvelő azért nem igényli a kisgyerekes foglalkoztatása utáni járulékkedvezményt, mert nem értesült arról, hogy az adott név mögött a kedvezményre jogosult munkavállaló van – mondta az NGM miniszteri tanácsadója.

Jelenleg 38 ezer anyuka után veszik igénybe ezt a járulékkedvezményt, holott 190 ezer kisgyerekes anyuka dolgozik most Magyarországon. Fontos: a kisgyerekes anyukákat foglalkoztató kkv-k szóljanak a könyvelőnek, hogy igénybe lehessen venni a kedvezményt.

Megosztás Facebookon