Baba

Két ésszerű ok, amiért a gyereked hazudik neked

A gyereked a tableten játszik, mikor megkérdezed tőle: "megetetted a kutyát?" A válasz az, hogy igen, fel sem néz hozzá a játékból. Majd odasétálsz a kutya tányérjához, ami tátong az ürességtől, a kutya meg nyüszít az éhségtől. Nyilván ettől felmegy benned a pumpa.

 Nemcsak azért, mert a kutya éhes maradt, hanem mert hazudott neked a gyermeked. Legszívesebben elvennéd tőle a tabletet és megcsináltatnád vele az összes házimunkát. Az ilyen jelenetek minden családban előfordulnak, és általában büntetéssel végződnek.

Hogy jobban megértsük a gyerekek működését, Elaine Taylor-Klaus és Diane Dempster nevelési tanácsadók írták le, hogy melyek a leggyakoribb okok, amiért ilyen gaztettre vetemednek csemetéink. Az ő agyuk kicsit másképp működik, mint a miénk, ennek fényében két teljesen ésszerű okuk van a hazugságra:

1. A gyermeked nem emlékszik rá, hogy mikor csinálta meg a feladatát

Sok gyereknek okoz nehézséget, hogy az ismétlődő cselekvéseket felidézze, és elhelyezze magában időben. Emlékszik, hogy megetette a kutyát, csak azt nem tudja hirtelen, hogy tegnap vagy múlt héten történt. Számára az, hogy ma etette meg, ugyanaz, mint amikor tegnap vagy egy héttel ezelőtt adott neki enni. Nem különülnek el számára olyan élesen a napok, mint nekünk, ezért a válasza hazugságnak tűnik, pedig valójában az ő szempontjából nem az, hiszen tisztán emlékszik, hogy valamikor adott enni annak a kutyának. Igen, megcsinálta a házi feladatát. Igen, elrakta a tiszta ruhákat a szekrénybe. Igen, megette a müzliszeletet tízóraira. De hogy ez mikor volt, az már mellékes számára.

Két ésszerű ok, amiért a gyereked hazudik neked

2. A hazugság egy védekező reakció a stresszre

Csak gondolj bele, hogy érzed magad, amikor rémült és stresszes vagy. Gombóc van a torkodban, feláll a szőr a hátadon, a légzésed felgyorsul, és sekélyessé válik. Ezekben a szituációkban az agy leáll, minden vér a lábadba áramlik, és kortizol hormon spriccel szét a testedben. Teljesen természetes, biológiai reakció a félelmetes helyzetekre.

Amikor megkérdezed a gyermekedet, hogy megetette-e a kutyát vagy kitakarította-e a szobáját, ugyanez a reakció indulhat el benne. Semmi mást nem szeretne, csak újra teljes biztonságban érezni magát, és abban a pillanatban a hazugság egy elég gyors és hatékony módja annak, hogy ezt elérje. Az útvonala: félelem, elkerülés, stressz és menekülés, ahogy Dr. Jerome Schiltz leírta, aminek a lényege az, hogy meg akarja védeni magát egy ismeretlen és ijesztő jövőbeli eseménytől, ami nyilván csak a fejében létezik, de a hazugsággal, úgy érzi, ki tudja védeni.

Mit tehetsz ellene?

  • A memóriaproblémákat a napi, rutinszerűen végzendő feladatok esetében jól meg lehet oldani egy listával, amire felírod, mi az aznapi feladata, neki pedig ki kell pipálnia, amikor elvégezte. Így jobban rögzül benne a feladat, ha látja maga előtt, és nem kell fejben tartania, hogy mit kell még megcsinálnia.
  • Vedd észre, ha a gyermeked megrémült. Ha látod, hogy tiszta ideg már a kérdésedtől is, akkor gyorsan mondd el neki, hogy nincs bajban, semmi gond, csak mesélje el, mi történt. Megtörheted a stresszreakciót azzal, ha mélyeket lélegzik, csinál pár guggolást, iszik egy pohár vizet, így visszatér a lélekjelenléte. Amikor már megnyugodott, akkor képes lesz elmondani az igazságot.
  • Legyél kíváncsi és megértő. Teljesen normális, hogy felhúzod magad azon, ha hazudik neked a gyermeked. De ahelyett, hogy azt gondolnád magadban, hogy jól átvert ez a büdöskölök, és hogy merészel hazudni, inkább gondold át, hogy igazából jó gyereked van, aki lehet, hogy épp nehéz helyzetben érzi magát. Kérdezd meg magadtól, hogyan tudnál segíteni neki, hogy megnyugodjon. Apró nézőpontváltás, ami mindkettőtök számára csak jó fordulatot hozhat egy ilyen szituációban.

Olvass többet a hazugságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top