Baba

Könnyebbé válik az anyaság, ahogy nőnek a gyerekek?

Nemrég egy pici babás ismerősöm kérdezte meg tőlem, kialvatlanságtól fáradt hangon, hogy "könnyebb lesz, amikor nagyobb lesz?". Egy 12 és 10 éves gyermek anyukájaként bárcsak azt mondhatnám erre egyértelműen, hogy igen, könnyebb lesz, de azért ez nem ilyen egyszerű kérdés.

Könnyebb lesz bizonyos szempontból. Fizikailag például már nem annyira megterhelő. Sokkal többet fogsz aludni, nem kell szoptatni, és nem kell egy gyereket cipelni folyton a karodban. Ahogy nem kell álomba ringatnod már senkit és nem harcolnak a helyért az öledben. Több időd lesz magadra, és a privát szférád is megújulva tér vissza az életedbe.

Úgyhogy igen, könnyebb lesz.

Amikor kicsik voltak, azt hiszem, csak a sötétben tapogatóztam, de az elmúlt 12 évben rengeteget tanultam a gyerekekről, anyaságról és az életről. Szerintem ez a tudás teszi könnyebbé az idő előrehaladtával az anyaságot.

Könnyebbé válik az anyaság, ahogy nőnek a gyerekek?

Más szempontból ugyanolyan marad. Ugyanúgy könyörtelen és egész embert kívánó munka. Még mindig nehéz, hogy kitaláljam, mi a jó döntés. Még mindig folyton át kell lépni a korlátaimat. Ezek kimerítő feladatok, minden bátorságomra szükségem van hozzájuk. Még mindig örömteli és csodálatos is.

A harmadik szempontból viszont most nehezebb.

A döntések nagyobbnak tűnnek, az aggodalmak is súlyosabbak. Amikor picik voltak, akkor olyan dolgokkal kellett megbirkóznom, mint hogy melyiküknek tálaljak a hercegnős tányérban, vagy hogyan vegyem rá őket, hogy ne vegyék le a cipőjüket az utcán. Manapság viszont olyan kihívások elé nézek, mint az iskolai barátok, akik egyik pillanatról a másikra már mégsem barátok, gimnáziumról döntések és kamaszodás. Ahogy nőnek, úgy lesznek ezek a dolgok egyre jelentőségteljesebbek és nehezebbek. Szembesülnöm kell vele, hogy rengeteg tényezőre egyszerűen nincs hatásom anyaként. Hogy már rájuk nincs akkora hatásom anyaként. Ez az elengedés sokkal nehezebb, mint gondoltam. Megtalálni azt az egyensúlyt, hogy közel legyek hozzájuk, de közben el is engedjem őket, hogy felnőhessenek, nem egyszerű feladat.

Ezért arra kérdésre, hogy könnyebb lesz-e, ahogy nőnek a gyerekek, nincs egyértelmű válasz. Inkább csak annyit tudnék rá mondani, hogy folyamatos változásban van minden, nekünk annyit kell tennünk, hogy igazodunk a változásokhoz, és együtt fejlődünk a gyerekeinkkel.

Olvass többet a gyereknevelésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top