Baba

10 dolog, amit megtanultam az anyaságról három gyerek mellett

Három kislányom van: másfél, 10 és 12 évesek. Ettől még persze nincs nálam a bölcsek köve, hiszen mit tudok én mások gyerekéről, de a saját gyerekeim nevelgetéséből a következő 10 tanulságot vontam le eddig, anyaságom 12 éve alatt.

1. Ha minden gyerek mindkét lábán van cipő öt perccel a reggeli indulás előtt, akkor megcsókolhatod a földet akkor is, ha egy hete nem mostál fel örömödben. Mire kiléptek az ajtón, addig persze még simán elveszítheti valamelyik gyereked az egyik cipőjét a lábáról, de ezen csak nem akadsz fenn.

2. Rengeteg időt vesztegetsz el aggódva azon, hogy nehogy ugyanazokat mondd a gyerekeidnek, mint neked anno az anyukád. Aztán hirtelen azon kapod magad, hogy akaratodon kívül kijönnek ezek a mondatok a szádon, és a gyerekeid ugyanolyan szemforgatással reagálnak rájuk, mint te gyerekként.

3. Ha pedig a szemforgatásról beszélünk, akkor hamar felismered, hogy ha ez egy olimpiai sport lenne, a gyerekeid az összes aranyérmet begyűjtenék érte.

10 dolog, amit megtanultam az anyaságról három gyerek mellett

4. Az autód folyton tele van szeméttel, és soha nem tudnak megegyezni a gyerekeid, hogy a 15 perces út alatt a bevásárlóközpontig milyen zene szóljon.

5. Egyszerre ijesztő és remek érzés, amikor ráébredsz, hogy a legnagyobb lányodra már jók a te cipőid, és előszeretettel hordja is mindet. Ugyanez igaz a könyvekre is, amikor azt akarja olvasni, amit te, és persze átteszi a könyvjelződet oda, ahol ő tart.

6. Egyszerre kell gyógyszerésznek, pszichológusnak és élő hazugságvizsgálónak lenned ahhoz, hogy eldöntsd reggelente, csak szimulálnak, vagy tényleg betegek, és nem mehetnek iskolába. És csak az esetek felében van igazad.

7. Hiába alszik már minden gyereked egész éjjel, mégis folyton fáradt vagy, mert mindig sokkal több intéznivalót veszel a nyakadba, mint amennyire időd lenne. Ehhez még hozzájön, hogy nagyjából 18,7 év kell ahhoz, hogy a babakori alvásmegvonást kiheverd.

8. A telefonod tele van furcsa fotókkal: az iskolai faliújság képe, hogy ne felejtsd el a közelgő eseményeket; a gyerekeid ruháinak címkéje, hogy emlékezz rá a boltban, mekkora méretet hordanak; egy kép arról az üveg borról, amit a barátnőd ajánlott mint tökéletes ajándékot bármelyik tanítónak; rengeteg elmosódott fotó, amit a gyerekeidről csináltál, csak épp belemozdultak a képbe.

9. Azok a ritka pillanatok, amikor egyetértés uralkodik az ebédlőasztalnál, végtelen hálával töltik el a szívedet.

10. Épp, amikor azt gondolnád, hogy irányításod alatt tartod az életet, és kezedben van a békesség kulcsa, hirtelen minden a feje tetejére áll csak azért, hogy emlékezz: nem csupa szivárványos csillámpóni a gyereknevelés.

Olvass többet a gyereknevelésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top