Baba

Túl vékony, túl telt? – így hat a testsúlyod a teherbe esés esélyeire

A telt alkat sokkal vonzóbb tudat alatt a legtöbb férfinak, mert a termékenység, a fogamzóképesség biztos jelét üzeni ez feléjük. Az a női szépségideál, amelyet manapság a divatlapok sulykolnak belénk (kockás has és szálkás combizmok) nagyon esztétikus és kívánatos a férfiak szemében, de elsősorban csak mint szexuális örömforrás – az utódnemzéshez a inkább már a kerekdedebb nőket részesítik előnyben. Ez persze nem azt jelenti, hogy el kell hízni, amennyire csak lehet, mert a szélsőséges testsúly károsan hat a termékenységre.

 

Sem az elhízottság, sem a kóros soványság nem tesz jót a fogamzóképességnek, amit a tudományos kutatások sora bizonyít. Ezekben statisztikai alapon kimutatható, hogy a túlsúlyos és a vékonyabb nők nehezebben fogannak meg. Ha tehát szeretnél minél biztosabban teherbe esni, a testsúlyodat is érdemes normális keretek közé “terelni”. Persze kérdés, hogy mi számít normálisnak?

Túl vékony, túl telt? – így hat a testsúlyod a teherbeesés esélyeire

Tudd meg, mi az ideális súlyod

Nem az a lényeg, hogy mit mutat a mérleg – lehet, hogy elszörnyülködsz egy 7-essel kezdődő számon, pedig valójában ez a megfelelő testsúly a magasságodhoz és testfelépítésedhez. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyáltalán nem biztos, hogy neked az a jó, ha a közvélekedés szerint ideálisnak tartott súlyt mutat a mérleg. Számos módszer létezik arra, hogy kiderítsd, megfelelő-e testsúlyod, tehát elhízott vagy-e vagy sem: ezek közül a legegyszerűbb az úgynevezett zsinórteszt. Ehhez a magasságoddal megegyező hosszúságú madzagra van csak szükséged. A következő a dolgod vele:

 

1. Hajtsd félbe és tekerd a derekad köré.

 

2. Ha a két vége összeér, akkor nem vagy túlsúlyos, és nem kell fogyókúráznod.

Minden más eset valami súlyfelesleget vagy súlyhiányt mutat, és minél nagyobb a távolság a zsinór két vége között (vagy minél nagyobb az átfedés), annál valószínűbb, hogy nehezebb lesz számodra a teherbe esés.

A hormonháztartást borítja fel a túlsúly és a soványság

A fogamzási képesség és a testsúly között azért áll fenn szoros összefüggés, mert az elhízás és a kóros soványság is kihat az anyagcserére és ezen keresztül a hormonműködésre is. (Megesik az is, hogy valamilyen hormonális probléma váltja ki az elhízást vagy a hirtelen lefogyást.) Ha tehát a súlyoddal gondok vannak és a baba sem jön, akárhogy próbálkoztok, szedd rendbe a súlyodat először: az orvosok számtalan esetben tapasztalták már, hogy ez önmagában is jótékony hatással bír a fogamzásra, és a nők az ideális testsúlyuk elérése után könnyedén teherbe estek. De túlzásba se vidd a fogyózást, mert a női testnek zsírtartalékokra is nagy szüksége van: a zsírszövetben található meg ugyanis egy olyan enzim, amelyik részt vesz az ösztrogének képződésében. Amennyiben nincs meg a szervezet egészséges zsírhányada, zavart szenvedhet az ösztrogén termelése, ami menstruációs zavarokkal és a fogamzóképesség romlásával járhat.

Túl vékony, túl telt? – így hat a testsúlyod a teherbeesés esélyeire

Nem mindegy, hogy fogysz vagy hízol

Ha úgy tűnik, fogynod vagy híznod kell ahhoz, hogy jó súlyba kerülj, még ne vágj bele egy önkínzó fogyó- vagy hízókúrába. A testsúly megváltoztatása nagy terhet jelent a szervezetnek és nem szabad meggondolatlanul játszani vele: fokozatosan és megfelelő diétával kell elérni a kívánt testsúlyt. Fontos, hogy rendszeres és változatos legyen a táplálkozásod, és megkapja ennek során a szervezeted mindazokat a vitamint és ásványi anyagot, amire szüksége van. Mindenképpen ajánljuk, hogy szakemberrel állíttass össze egy diétát, akinek elmondod azt is, hogy a kúra célja, hogy megfelelő állapotba kerülj a terhességhez. Ebben az esetben a megfelelő, egyénre szabott kúrát állítja majd össze neked, és ennek valószínűleg részét képezi majd a vitaminkészítmények szedése is.  A terhességre készülő nőnek ezekre a megszokottnál jóval nagyobb mennyiségben van szüksége – még annál is többre, mint amit egy jól megtervezett táplálkozással megszerezhet. 

Még több cikk a babavárásról az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top