Baba

Mágikus, új szó támad a gyereknevelésben

Ha megpróbálsz valamit, akkor megadod az esélyét a sikernek. Így van ez a gyerekeknél, de a felnőtteknél is. Ne feledd: a lehetőségekkel élni kell, a képességeinket pedig próbára kell tenni!

Séta közben egy görkorcsolyapálya mellett mentünk el. Sokan görkoriztak, köztük rengeteg fiatal. A kislányomnak annyira tetszettek, hogy nem tudta levenni róluk a szemét. A zsivaj és a fura valami a lábukon nagyon bejött neki. Egyszerűen nem tudtam elrángatni onnan! Sokáig nézte őket vágyakozva, aztán pedig ki akarta próbálni. De hogyan? Hiszen még csak két és fél éves, nincs görkori a méretében, sosem csinált még ilyet…

Aztán elhangzott a varázsmondat: Jó, próbáljuk meg!

A legkisebb görkori méretet vettük fel, egy nagyon vastag zoknival, jó szorosra befűzve. Amikor belebújt és elindult, nyilván nem sikerült elsőre, hiszen a lábai “kigurultak” alóla. Jó nagyokat esett, de megpróbálta és ez a lényeg!

A Próbáljuk meg! a kísérletek tárházát nyitja meg a kicsik előtt:

“Anya, szeretnék neked segíteni a levest főzni!”

Próbáld meg! – fontos, hogy sokszor elmondd ezt a varázsmondatot

Engedd, hogy részt vegyen benne, hogy kipróbálja, mert hihetetlen sok tapasztalattal, élménnyel fogtok gazdagodni. Persze, nem kell élest kést adni a gyerek kezébe, nyilván ügyelni kell, hogy ne boruljon rá a forró leves, de a kicsiknek hihetetlen élmény, hogy ők csináltak valami felnőtteset, hogy elbüszkélkedhetnek azzal, hogy főztek, vágtak, pucoltak. És persze készülj fel arra, hogy sokkal lassabban végzel majd a főzéssel, mintha egyedül csináltad volna, de egészen más lesz a leves íze, ez tuti!

Ez a lényeg gyermekkorban: kipróbálni, kíváncsinak lenni, élményeket szerezni, lélegzetelállító kalandokon átesni. A felnőtteknek is nagyon jó belemenni ezekbe a helyzetekbe, és ha nem sikerül, akkor csak nevetni kell rajta. A lényeg: a kísérletezés, az együtt csinálás, a támogatás!

A Próbáljuk meg! nyitás az ismeretlen felé, egyfajta elhagyása a biztonsági zónának, a vagányság, a rátermettség lehetősége. Ez még gyerekkorban könnyen megy, de felnőttként sem szabad elfelejteni: “Össze vagyok zavarodva, próbáljunk beszélni erről!” Miért ne? Próbáljuk meg!

Itt olvashatsz még többet a gyereknevelésről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top