Baba

Terhesség a börtönben: a fegyőrök előtt kellett szülnie a kismamának

A várandós rabok elkeserítő történeteket mesélnek a börtönkörülmények közötti terhességről.
Terhesség a börtönben: a fegyőrök előtt kellett szülnie a kismamának

 Angliában és Walesben évente csaknem 600 nő kerül várandósan börtönbe, és körülbelül 100 gyermek születik édesanyja büntetése alatt. Helyzetük kiábrándító.

 Néhány anya 18 hónapos korig magánál tarthatja a gyermekét, ahol azonban erre nincs lehetőség, ott születés után szinte egyből valamelyik családtaghoz vagy állami gondozásba adják a kicsit. Egy nemrég készült kutatásban azt mérték fel, hogyan hat a magzatra, ha az anya a börtönben tölti a terhességét – az eredmény szerint ez a helyzet akár maradandó mentális károkat is okozhat a kicsinek!

A kutatásban több terhes rab megszólalt: sokan panaszkodnak arra, hogy nem kapnak megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert, így attól tartanak, kisbabájuk nem lesz egészséges. Egy kismama például még a szülés előtt kórházba került kiszáradás és alultápláltság miatt.

 

Egy anyuka azt mesélte, őt a többi rab viselkedése tartotta rettegésben, akik egyáltalán nem voltak tekintettel az állapotára. “Folyamatosak voltak a verekedések, én pedig rettegtem, nehogy történjen valami a gyerekemmel.”

Megalázó helyzetek is akadnak bőven: egy nyolc hónapos kismamát például bilincsbe verve kísértek az ultrahangra. “Mit gondoltak, hogy akkor próbálok majd megszökni? Nyolc hónapos terhesen?” – meséli felháborodva a nő.

De a legrosszabb, mikor még a szülés alatt is befenyítve tartják a kismamákat. A jobbik eset, mikor női fegyőrök állnak a kórteremben, de előfordul olyan is, hogy férfi őrök kísérik végig a vajúdást! Egy nő azt mesélte, bár a szülés alatt az orvosok kiküldték az őröket, később visszajöttek és végignézték, ahogy szoptat.

Az ország nőügyi minisztere azt nyilatkozta, ahogy a kormány is mondta, igyekszenek javítani a siralmas helyzeten.

Forrás: Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top