Baba

17 dolog, amiben nem sikerült tökéletes bioanyának lennem

A mai trend szerint leginkább akkor vagy tökéletes anya, ha organikusan táplálod a gyerekedet, otthon szülsz, utána megeszed a placentádat, borostyán nyakláncot használsz fogzás közben, és lehetőleg csak mosható pelenkát használsz.

Ha tényleg szuperanya akarsz lenni, akkor nevelj pár csirkét is a kertedben, mert a nem házi hús megmérgezi a gyereket. Az orvoshoz járás és gyógyszerszedés is az ördög műve, a bioanyák gyerekei nem látnak orvost, mert az mind csak egyet akar: teletömni feleslegesen vegyszerekkel a gyereket. Majd egy kis gyógytea kikúrálja a tüdőgyulladást, és némi ráolvasás meg anyatej minden betegséget legyőz. Az oltásellenesség is ide tartozik, de ezt nem cincálom most szét részleteiben, mert azzal teljesen szembehelyezkedem, szeretem az oltásokat, mert megvédik a gyerekeimet elég borzasztó betegségektől. 

17 dolog, amiben nem sikerült tökéletes bioanyának lennem

Természetesen egyetértek a környezetvédelemmel, egészséges táplálkozással, még azzal is, hogy ha nem muszáj, ne rángassuk rögtön orvoshoz a gyereket és ne tömjük antibiotikummal.

Azzal nem értek egyet, hogy aki nem így él, azt kinézi, megbélyegzi, felelőtlennek tartja a többi szent bioanyuka.

Ha sajtos pufit adsz a másfél évesednek a játszótéren, akkor megdobálnak fejben legókatonákkal. Ha csokit látnak a gyerek kezében, akkor sűrűn hányják maguk előtt a keresztet. Ha vannak műanyag játékai, és nem csak arc nélküli babái és fából – saját kézzel – faragott készségfejlesztő mütyürjei, akkor visszaveted a gyerekedet a fejlődésben és lelki nyomorék lesz belőle. Ha pedig kiderül, hogy császárral szültél, kicsit távolabb húzódnak tőled, mintha a császármetszés cseppfertőzéssel terjedne.

Szerettem volna én is tökéletes bioanya lenni, legalábbis az első gyerek születése előtt még mindenképp bennem volt a szándék, és éreztem óriási lelkifurdalást, amikor láttam, hogy képtelen vagyok rá. Úgy tűnik, nem mindenki alkalmas alkatilag arra, hogy soha ne adjon üveges ételt a babájának, és hogy ne akarja kiélvezni az eldobható pelenka által nyújtott kényelmet. Pont én erre teljesen alkalmatlan vagyok, az egyszerűbb ellenállás felé megyek, és nem sikerült bioanyának lennem.

Ebben a 17 dologban például elhasaltam:

1. Kórházban szültem, háromszor, császármetszéssel

Igazából eszembe sem jutott, hogy ne kórházban szüljek, annyira meg voltam ijedve, és milyen jól tettem, hogy nem itthon próbálkoztam, mert akkor sem a babám, sem én nem éltük volna túl a szülést, jó eséllyel.

17 dolog, amiben nem sikerült tökéletes bioanyának lennem

2. Eldobható pelenkát használok

Nem tudtam elképzelni magamról, hogy a kakit rázogassam a vécébe a textilpelusból, hogy folyton az átázástól tartsak, meg egyáltalán, nekem az eldobható pelenka egy remek találmány, ami megkönnyíti az életet.

3. Nem főzök be lekvárt a nem létező kertemben termett nem létező gyümölcsökből

Az életem így is elég bonyolult, örülök, hogy kapható a boltban kész lekvár és kész gyümölcs.

17 dolog, amiben nem sikerült tökéletes bioanyának lennem

4. A gyerekeimnek vannak műanyag játékai

Minden formában, alakzatban és funkcióval ellátva van műanyag játékuk. Sőt funkció nélküli is van, amit csak kikönyörögtek maguknak valamelyik bevásárlás során. A legtöbbre rá sem hederítenek, mert két napig érdekes minden játék, és később már inkább izgatja őket egy készlet színes ceruza pár üres papír társaságában.

5. A gyerekeim kaptak oltást

Sőt, sokkoló lehet, de minden oltást beadatok nekik, amit a gyerekorvosunk ajánl. Őrület, de még a bárányhimlő ellenit is megkapták, mert az orvos azt mondta, hogy az jó nekik, én meg nem végeztem orvosi egyetemet, hogy megkérdőjelezzem a szavát.

17 dolog, amiben nem sikerült tökéletes bioanyának lennem

6. Nem alszom együtt velük

Babakorukban sem aludtam velük egy ágyban, csak akkor, ha belealudtunk a szoptatásba. Nem tudom kialudni magam úgy, hogy bármikor landolhat egy gyerek lába a számban vagy a bordáim között. Ha pedig nem tudom kialudni magam, akkor határozottan morcos és undok anyává válok.

7. Néha kénytelen vagyok nejlonzacskót venni

Borzasztó, tudom, de ez van, olykor elfelejtem betenni vásárlás előtt a táskámba a vászonszatyromat, és valahogy haza kell hoznom a vásárolt holmit.

17 dolog, amiben nem sikerült tökéletes bioanyának lennem

8. Ha azon az ételen kellene élnünk, amit én termesztek, mind meghalnánk

Minden növény meghal a kezeim között, nem tudok ezzel mit csinálni. Arról nem is beszélve, hogy nincs kertem, így szűkösen tudnék krumplit termeszteni a három négyzetméteres erkélyemen.

9. Csak azért próbáltam ki a jógát, hogy hátha jobb lesz tőle a fenekem

Nem sikerült, nem voltam elég kitartó, még mindig löttyedt.

17 dolog, amiben nem sikerült tökéletes bioanyának lennem

10. Nem vagyunk vegánok vagy vegetáriánusok

Mi szeretjük a szalonnát meg a rántott húst, és a töpörtyűt is esszük magában, sóval.

11. Nézünk filmeket, sorozatokat, rajzfilmeket, mindent

Nem annyira a tévéadásokat nézzük, a reklámoktól kiver a víz, úgyhogy maradunk a jó öreg DVD és társai megoldásoknál.

17 dolog, amiben nem sikerült tökéletes bioanyának lennem

12. Hordok cipőt és melltartót

Egy szál sarum sincs, és nem bírok melltartó nélkül létezni még akkor sem, ha ez a bioanyukák szerint rákhoz vezet.

13. Rá szoktam gyújtani

Nem reklámozom a cigit, tudom, milyen ártalmas szokás, de tény, hogy ez talán a legnagyobb bűnöm a szemükben, hogy olykor, ha úgy hozza a helyzet, rágyújtok, mert az az illúzióm támad tőle, hogy megnyugtat.

17 dolog, amiben nem sikerült tökéletes bioanyának lennem

14. Nem én sütöm itthon a kenyeret

Esküszöm, megpróbáltam. Aztán mindig kenyér nélkül maradtunk itthon, mert túl macerásnak éreztem, és arra jutottam, hogy számomra ez pont olyan, mint a lekvárfőzés.

15. Nem hiszem, hogy a kókuszolaj a megoldás az életre, a világmindenségre meg mindenre

Egyezzünk ki abban, hogy a mindennek csak a felére megoldás.

17 dolog, amiben nem sikerült tökéletes bioanyának lennem

16. Orvoshoz megyünk, ha betegek vagyunk

Amikor megszülettek a gyerekeim, úgy döntöttem, hogy az orvosok igazából azért lesznek orvosok, mert segíteni szeretnének az embereken. Szeretem a dokikat, a gyerekorvosokat meg duplán.

17. Soha nem csináltam még zöldségchipset

Valószínűleg ezzel végleg elvágtam magam attól a tökéletes bioanyukák közösségétől, ahova már nem is szeretnék tartozni.

Természetesen a fentiek csak a teljesen elvakult bioanyákra érvényesek. Van olyan bioanya ismerősöm is, akit kifejezetten kedvelek, és aki nem ítél el másokat csak azért, mert nem úgy élnek, ahogy ő azt jónak látja. Nem kifejezetten a bioanyasággal van a gond, hanem úgy általában azzal az emberi hozzáállással, hogy “ha nem abban hiszel, amiben én, akkor jó ember már nem lehetsz”. Ez a hozzáállás valamiért az anyukák körében túlságosan jellemző, pedig sokkal jobb hely lenne a világ, ha ehelyett inkább támogatnánk egymást az anyaság rögös útján.

Olvass még többet az anyákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top