Baba

Ezen a képen olvadozik a net: újszülött testvérét dajkálja a kisfiú

A Facebookra töltött szívmelengető képet eddig a pillanatig 17 ezernél is többen osztották meg. De rengetegen voltak azok is, akik hozzászóltak a fotóhoz.

A képet egy dél-afrikai szervezet, a NINO osztotta meg Facebook-oldalán azért, hogy ezzel népszerűsítse a “kenguruzást”, a koraszülött babák egyik rendkívül hatékony gondozási formáját. Mondanunk se kell, hogy a szívmelengető fotó, amin egy kisfiú öleli koraszülött testvérét – éppúgy, mint édesapja –, hatalmas siker az interneten. Eddig a pillanatig 17 ezernél is többen osztották meg és több mint 900-an szóltak hozzá. 

Bár Dél-Afrikában még népszerűsíteni kell a módszert, a kenguruzás a világ számos országában már bevett eljárásnak számít, ha koraszülött babákról van szó. Uwe Ewald, svéd professzor a napokban a dán Hvidovre kórházban tartott előadást az eljárás pozitív hatásairól. Mint mondta, a bőr-bőr érintkezés egyrészt segíti a babák légzését, másrészt felgyorsítja a fejlődésüket is.

Ezen a képen olvadozik a net: újszülött testvérét dajkálja a kisfiú

A kenguruztatott kisbabák a tapasztalatok szerint sokkal nyugodtabbak, ráadásul gyorsabban híznak, mint az inkubátorban fekvő társaik. Emellett kutatások igazolják azt is, hogy a szülővel való érintkezés csökkenti a súlyos fertőzések valószínűségét.

A módszer hatékonyságára egyébként nemcsak a kutatók, de maguk a szülők is esküsznek. A megható fotó alatt többen is hozzászóltak és megosztották saját történetüket. Így Emily Ann is, aki elmondta, soha életében nem fogja elfelejteni azt a pillanatot, mikor az ápolónők először a mellkasára helyezték gyermekét.

Egy másik hozzászóló pedig azon sajnálkozott, hogy abban a kórházban, ahol ő szült, nem alkalmazták a módszert. Stephanie Savole azt írta, a szíve szakadt meg, hogy csak nézni tudta gyermekét az inkubátorban anélkül, hogy megérinthette volna.  

 Olvass még többet a koraszülött babákról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top