Baba

A hígított almalé jobb, mint a drága gyerekitalok

Meglepő eredményre jutott egy tudományos vizsgálat.

Az enyhe hasmenéstől, gyomorrontástól szenvedő kisgyerekek hidratálásához és megfelelő elektrolit-egyensúlyának megőrzéséhez, visszanyeréséhez a hígított almalé jobb, mint a speciális gyerekitalok, állapította meg egy kanadai vizsgálat.

A kutatásban közel 650, 5 hónapos és 6 éves kor közötti olyan gyerek vett részt, akiket hányás és hasmenés miatt vittek be az ügyeletre, de csak mérsékelten dehidratált állapotban voltak. Random módon vagy hígított almalevet, vagy almaízesítésű, speciális, elektrolitokban gazdag gyerekitalt kaptak.

A hígított almalé jobb, mint a drága gyerekitalok

Hazabocsátásuk után ugyanazt kapták, amit a kórházban is. Egy héttel később az elektrolitos italokat kapó gyerekek 9 százalékát kellett visszavinni a kórházba dehidratáltság miatt, míg az almaleves csoportban ez az arány csak 2,5 százalék volt. A hányás és a hasmenés súlyossága ugyanolyan volt a két csoportban.

Az eredményhez az is hozzájárulhatott, hogy az almalevek édesebbek, mint az elektrolitos italok, a gyerekek szívesebben fogyasztják azokat. És bár sokáig úgy gondolták, hogy a cukros italok nem tesznek jót a hasmenéses gyereknek, ma már inkább arra hajlanak a szakemberek, hogy ilyen állapotban a folyadékpótlás a legfontosabb: ha a gyerek inkább cukros italt inna, kapja azt, csak vigyen be sok folyadékot.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top