Baba

4 fontos önismereti kérdés, amit taníts meg a gyerekeidnek

A legjobb dolog, amit tehetünk a gyerekeinkért, ha önbizalmat, önismeretet adunk nekik útravalóul az életre. Ahhoz, hogy jól boldoguljanak majd felnőttként, gyerekkorukban kell lerakni az alapokat.

Ahogy Carl Jung mondta: “A látásod kitisztul, amint a szívedbe tekintesz. Aki kifelé néz, álmodik. Aki befelé néz, fölébred.”

Az egyik legjobb módja, hogy tisztázzuk, kik vagyunk és milyenek szeretnénk lenni, ha megvizsgáljuk a konfliktusainkat embertársainkkal. Érvényes ez ránk, szülőkre, és ugyanúgy a gyerekekre is. Amikor a gyermek valamilyen konfliktusba kerül a szüleivel, családjával, testvéreivel, barátaival vagy egy random idegennel, remek lehetőséget kapunk a kezünkbe, hogy önismeretre tanítsuk. Négy kérdés feltevésével tudja saját magának is irányítani a figyelmét, hogy arra fókuszáljon, hogy mit tanulhat önmagáról a konfliktuson keresztül.

4 fontos önismereti kérdés, amit taníts meg a gyerekeidnek

Azért van szükség erre a négy kérdésre és a figyelem átirányítására, mert minden vitában emberi sajátosság, hogy magára a történésre koncentrálunk és arra, hogy a másik fél hogyan viselkedik, nem pedig önmagunkra. Nem tesznek mást a gyerekek sem, ezért ezzel a négy kérdéssel ki kell billenteni őket ebből a kifelé fókuszáló állapotból és befelé irányítani a figyelmüket, hogy elinduljanak az önismeret és öntudatosság útján. Így nagyobb eséllyel válnak olyan felnőtté, aki nem másokat hibáztat folyton, és aki hajlandó felelősséget vállalni a tetteiért.

  1. Mi volt a célom ezzel a konfliktussal?
  2. Az, ahogy reagáltam erre a konfliktusra, egy olyan ember reakciója volt, amilyen én szeretnék lenni?
  3. A döntéseim a konfliktus közben olyanok voltak, amelyekre büszke lehetek?
  4. Ha mást látnék így viselkedni, ahogy én a konfliktus alatt, mit gondolnék róla?

Bámulatos, hogy milyen fogékonyak ezekre a kérdésekre a gyerekek, és hogy rögtön hajlandóak elgondolkodni saját magukon és a tetteiken. Egy lépést szinte azonnal hátralépnek és objektíven megvizsgálják a történéseket, nem azzal foglalkoznak, hogy mások mit mondtak vagy mit csináltak, amivel máris erejét veszti a vita, és befejeződik a konfliktus. Tanítsd meg ezt a négy kérdést a gyerekeidnek, hogy segíts nekik az önismeret rögös útján.

Olvass még többet az önismeretről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top