Baba

“Na, mikor jön a következő baba?”

Ha van egy gyereked, akkor már biztos, hogy megkaptad azt a kérdést random idegenektől kezdve az anyukádon keresztül a barátnődig mindenkitől, hogy: "na, mikor jön a következő baba?"

Az anyukád és a barátnőd még nem is gond, mert végül is nekik azért van némi közük hozzá, és nem furcsa, ha intim kérdéseket tesznek fel neked. Viszont amikor az a szomszéd kérdezi ugyanezt, akit eddig még látásból is alig ismertél, akkor azért kicsit felvonod a szemöldököd.

Tudják ám cifrázni is ezt a kérdést. Ha fiad van, akkor mikor jön a következő, hogy legyen kislány is.

Mert az apukák igazán beleszerelmesedni csak a lányaikba tudnak és a legjobb eszköz arra, hogy megtarts egy férfit, ha lányt szülsz neki. Ha lányod van, akkor mikor szülsz már egy kisfiút, mert mégiscsak a fiú az igazi. Mert az anyák másképp szeretnek egy fiút, az az igazi szerelem, azt át kell élned. Az apának is milyen fontos, hogy öröklődjön a neve, úgyhogy ha meg akarod tartania férjedet, akkor szülj neki fiút, mert még a végén kénytelen lesz addig szállni virágról virágra, míg egy fiat nem nemz.

Ha mindkét nemű gyereked van, akkor előfordulhat, hogy nem kérdeznek rá a következő gyerekre, csak gratulálnak. Azt mondják, így tökéletes egy család, biztos boldog vagy, hogy mindkettőből jutott neked. Ha már van egy fiú, egy lány, akkor már fel is vagy mentve a további szülések alól, nem kell többet terhesedni, kerek egész az életed. Megvan mindened, a környezet elnézi neked, ha nem akarsz több gyereket.

Azt is mondják, hogy milyen ügyesek vagytok a férjeddel, hogy ezt így összehoztátok. Pedig nincs abban semmi ügyesség, hogy egy fia és egy lánya van valakinek. Elárulok egy titkot: még nem tudjuk befolyásolni a gyerekek nemét. Az csak úgy jön. Adódik. Alakul. Ki a gyorsabb, ki ér célba, kinek kedvez a környezet ott bent. Mindenkiben van terhesség alatt persze egy csendes vágy, hogy inkább fiút vagy inkább lányt akar,

de alapvetően minden egyes szülőnek csak egy célja van: egészséges gyermeket szülni a világra.

Honnan jön ez a mentalitás, hogy vadidegenül kérdezgetnek ilyet az emberek? Amikor meglát a pénztáros néni a boltban a lányaimmal, miért érez kényszert arra, hogy rákérdezzen a legmélyebb magánügyemre, és szinte számonkérjen, hogy mikor jön a következő baba, hiszen fiam még nincs? Ez csak és kizárólag két ember döntése: feleség és férj dönt a saját jövőjükről, amikor meghatározzák maguknak, hány gyermeket szeretnének. Ez a téma nem közérdek, nem társadalmi kérdés. Ez az ő magánéletük, amihez rajtuk kívül senkinek az ég világon semmi köze.

Olyan jó lenne, ha befejezné mindenki az ilyen és hasonló tolakodó kérdéseket, megjegyzéseket, amikben rejtve máris ott van a megszégyenítő ítélkezés. Csak azért, mert egy családnak mondjuk három fia vagy három lánya van, nem lesz boldogtalan család. Nem jelenti azt, hogy addig kell gyártaniuk a gyerekeket, amíg végre egy fiú vagy végre egy lány születik. Legközelebb, ha ilyen helyzetbe kerülsz, hogy szembejön egy anyuka két fiúval vagy több lánnyal, ne sajnálkozz inkább a gyerekek neme miatt. Helyette csak dicsérd meg, milyen szép gyerekei vannak.

Olvass még többet a szülésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top