Baba

A legnépszerűbb lánynevek jelentése

Az utóbbi évek leggyakoribb lányneveinek a jelentését kutattuk. Tudd meg, mi az Anna, a Hanna, a Jázmin, a Nóra, Enma, Zoé vagy épp a Zsófia jelentése. Melyiket adnád a legszívesebben születendő kislányodnak?

Legtöbben vagy a szép hangzás, vagy az alapján választanak gyermeküknek nevet, hogy az mennyire trendi vagy éppenséggel ritka, de az is előfordul, hogy csupán azért, mert szüleiknek, nagyszüleiknek szeretnének a babát váró párok kedveskedni, emléket állítani a névválasztással. Cikkünkben ezúttal a leggyakrabban választott lánynevek jelentésének néztünk utána.

A Magyar Keresztnevek Tára adatai szerint az elmúlt évben a Hanna volt a legnépszerűbb kislánynév, amelyet sorrendben az Anna, a Jázmin, a Luca, a Lili, a Nóra, a Zoé, a Zsófia, az Emma és a Boglárka követnek. Mi a jelentésük? Görgess lejjebb, és tudd meg máris.

1. A legnépszerűbb lánynév, a Hanna jelentése

A Hanna csupán az utóbbi néhány évben került a legnépszerűbb lánynevek listájának élére. A május 20-án névnapjukat ünneplő Hannák nevüket a Johanna rövidítésének köszönhetik. Utóbbi a Johanness avagy János női megfelelője, jelentése pedig Isten kegyeltje.

2. Ez a jelentése a második leggyakoribb lánynévnek, az Annának

A július 26-án ünneplő Annákról 190 éve a balatonfüredi Anna-bálon is megemlékeznek. Héber eredetű nevük jelentése: kegyelem, könyörület, báj, kedvesség. Nevük évek óta tartó népszerűségéhez vélhetően a Jégvarázs Annája is hozzájárult.

3. A harmadik legnépszerűbb lánynév hazánkban a Jázmin

A május 10-én ünneplő Jázmin név a 20. század elején még rendkívül ritka névnek számított hazánkban, hogy aztán egy évszázaddal később, a 2000-es évekre a legnépszerűbb listájának képzeletbeli dobogójára lépjen fel. A perzsa eredetű név valójában a Himalájában honos gyönyörű apró fehér virágot, a közönséges jázmint jelöli.

4. A negyedik lánynév, a Luca jelentése

Az adventi ünnepkörhöz is tartozó jeles december 13-i Luca-nap a Luca nevű hölgyek névnapja. Nevük a latin eredetű Lúcia magyar változata, jelentése pedig virradatkor született.

5. A lista ötödik helyére a Lili került

A névadási lista ötödik legnépszerűbb lányneve a Lili. Ez a vidám hangzású női név az angolszász eredetű Elisabeth, Caroline vagy a Julia beceneveinek önállósult formája. Jelentése így lehet Isten az én esküm vagy szabad nő, esetleg ragyogó nő. Névnapjukat július 11-én ünneplik.

A legnépszerűbb lánynevek jelentései

6. Ez a hatodik legkedveltebb lánynév, a Nóra jelentése

A Nóra az Eleonóra rövidített és időközben önállósult alakja. Az Eleonóra az arab eredetű Ellinor női megfelelője, jelentése pedig tiszteletreméltó. Névnapjukat pedig július 11-én ünneplik.

7. A Zoé már a hetedik leggyakoribb lánynév

Szintén az utóbbi évek trendi nevei között tartjuk számon a Zoét. A görög eredetű női név jelentése élet. Talán nem is véletlen, hogy egyre gyakoribb. A Zoék május 2-án ünneplik a névnapjukat.

8. A nyolcadik lánynév, a Zsófia jelentése

Meglepőnek tűnhet, de a Zsófia, avagy Sophia nevet kapja legtöbb kislány a világon. Ez a gyönyörű lánynév görög eredetű, jelentése talán még szebb: bölcsesség. Névnapjukat szeptember 17-én ünneplik.

9. A névadási rangsor kilencedik helyezettje az Emma

A germán eredetű Emma egyes feltételezések szerint a germán Irmin isten nevének női megfelelője, jelentése pedig nagyság. Szintén a kétezres évek óta népszerű. Névnapja április 19.

10. A tizedik legnépszerűbb lánynév, a Boglárka jelentése

A boglárka a Jázminhoz hasonlóan eredetileg szintén növény, egy csodaszép sárga virág, a salátaboglárka. Névnapjukat augusztus 1-jén ünneplik.

Olvass még névadás, lánynevek témában az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top