Baba

10 túlélési stratégia egyedülálló anyáknak

Hogy csinálják az egyedülálló anyák, hogy minden egyben van, mindent kézben tartanak, főleg ha egész pici még a gyerekük? Szervezéssel, beosztással, tudatossággal.

1. Keress példaképet

Az egyedülálló anyák és gyerekeik gyakran sugároznak kiegyensúlyozottságot, összeszedettséget. Keress a környezetedben olyat, akiről úgy érzed, hogy példaképként magad elé állíthatod, inspirál, és nehéz pillanataidban segít, ha rá gondolsz, legyen ez az ember akár Obama, akit egyedül nevelt fel az anyukája, vagy a barátnőd, akit elhagyott a férje, amikor terhes volt. A lényeg, hogy amikor elkeserednél, akkor legyen kire támaszkodni gondolatban: hogyha neki sikerült, akkor neked is menni fog.

10 túlélési stratégia egyedülálló anyukáknak
Michelle Pfeiffer és filmbeli kisfia a Szép kis nap! című filmben

2. Keress olyan munkát, ami beleillik a család időbeosztásába

Ha egyedül vagy egy pici gyerekkel, akkor bizony nem neked való a három műszak, éjszakázás vagy az este 8-ig tartó munkaidő. Muszáj, hogy olyan munkád legyen, ami mellett odaérsz az oviba a gyerekért, vagy el tudod vinni az edzésre délután, esetleg ott tudsz lenni a szülői értekezletén. Gondolnod kell arra is, hogy nincs apa, aki bevásárolna hazafelé, úgyhogy az  időbeosztásba bele kell férnie sok olyan mindennapi tennivalónak is, amit más családokban kettéosztanak a szülők. Amikor én egyedülállóként éltem pár évig két gyerekkel, akkor áldás volt, hogy itthonról, fektetés után is be tudtam fejezni a munkámat. Próbálj megegyezni a főnököddel, hogy hazavihess valamennyi munkát, persze csak akkor, ha nem pont ápolónőként dolgozol.

3. Ütemezz be gyerek nélküli programot

Nem feltétlenül kell elmenned bulizni a barátnőkkel vagy rögtön randizni, csak legyen pár órád hetente magadra. Egy bébiszitter heti pár órára még talán egy családi büdzsébe illeszthető költség, neked pedig értékes idő, ami alatt nyugodtan elmehetsz egy könyvesboltba nézelődni, vagy csak beülni a kozmetikushoz, ha épp egy kis arcmasszírozásra vágysz. A házaspárok is szoktak kivenni maguknak egy kis szabadságot a gyerekek mellől, egyedülállóként pedig még inkább szükséged van az énidőre. Kemény meló ez, ki kell kapcsolni néha.

4. Ne gyötörd magad olyan dolgokkal, amiket nem irányíthatsz…

…ha az apja nem jön rendszeresen például. Csak ígérgeti, és aztán az utolsó pillanatban mégis lemondja, a gyerek meg ott marad neked sírva, és a szíved szakad meg. A leggyakoribb reakció ilyenkor, hogy anya elkezd idegeskedni és őrlődni, hogy ezzel most mihez kezdhetne. Nos semmit. Az apa problémája, és nem a tiéd, neki kell megoldania, te nem tudod helyette elvinni a gyereket láthatásra. Magyarázd el neki anélkül, hogy szidnád az apját, hogy te itt vagy neki, rád számíthat, és pontot is tehetsz az ügy végére. Inkább fókuszálj arra, hogy te milyen szülő szeretnél lenni, ne akard megoldani azt, amire nincs hatásod.

5. Számolj el tízig

Könnyű elveszíteni a hidegvéredet, amikor mindig te vagy szolgálatban szülőként. Az egyedülálló anya nem tudja leadni a gyereket a párjának, amikor már túlcsordul nála a pohár. Ha a gyerek szétszórta a lisztet, akkor neked kell feltakarítani, miközben lehet, hogy épp felmászik a könyvespolcra. Inkább ne kiabálj vele, mert utána csak neked lesz rossz a lelkifurdalás miatt. Jobb, ha elszámolsz tízig, és amin lehet, azon csak nevetsz. Jobban fogod érezni magad és könnyebben takarítod majd fel a kiborult lisztet is, ha meglátod az ilyen helyzetek komikumát.

10 túlélési stratégia egyedülálló anyukáknak
Catherine Zeta-Jones az Ízlések és pofonok című filmben
elhunyt testvére kislányát veszi magához, ami nem piskóta feladata a számára

6. Ne stresszeld magad feleslegesen

Reggel az oviba indulás előtt el akarsz végezni mindent: bevetni az ágyat, lezuhanyozni, reggelit készíteni, elmosogatni, berakni a mosást, elpakolni a játékokat. Teljesen felesleges. Minimalizáld a teendőidet, ne szaporítsd. A reggeli káoszban ne stresszeld magad semmi olyannal, ami nem tartozik szorosan az elinduláshoz. A konkrét feladatod az, hogy magadat és a gyereket szalonképes állapotba hozd, és időben elstartoljatok otthonról. Minden más várhat délutánig.

7. Keress jó férfimintát

Nincs apuka a képben, aki jó férfimintát jelentene a gyereknek. Ebben a helyzetben keress a környezetedben, családodban olyan férfit, aki meg tudja tanítani neki, hogy milyen egy olyan férfi, akiben bízni lehet és aki tud jól szeretni. Ez lehet a nagypapája, aki megtanítja, hogyan kell biciklizni, vagy a testvéred, aki megmutatja, hogyan kell a falba lyukat fúrni. Persze mindezt te is meg tudod tenni és meg tudod neki tanítani, de ha van rá lehetőség, hogy férfit lásson férfiszerepben, akkor ne foszd meg ettől. Lányoknál és fiúknál is fontos, hogy megismerjék, mik a “fiús feladatok”, és hogy hogyan kell ezeket elvégezni.

8. Dicsérd meg magad

Nyugodtan érezd magad minden áldott pillanatban hősnek, amiért ilyen jól helyt tudsz állni egyedülálló anyaként. Fontos, hogy elismerd a saját teljesítményedet és munkádat. Ha te nem teszed, akkor ki fogja? Te vagy az, aki vacsorát rittyent az asztalra egy átdolgozott nap után, te vagy az, aki sikeresen teljesíted a “munkahelyről oviba rohanás” című hosszútávfutást, te vagy az, aki megtanítja a gyereknek, hogy bekösse a cipőjét, és te követsz el mindent, hogy ő jól érezze magát a bőrében. Az egész életed elismerésre méltó, kezeld is ehhez mérten magad.

9. Mindig légy készenlétben

A táskád maga legyen a feneketlen játékosbödön, ami mellé még befér a gyerek kedvenc csőrös pohara és nasija is. Én például sosem indultam el füzet és zsírkréta nélkül sehová, mellette pedig zsebkendőhegyek is lapultak a táskámban. Bárhová is mentek, neked kell megoldani egyedül a váratlan helyzeteket, úgyhogy kulcsfontosságú, hogy legyél mindenre felkészülve. Még akkor is, ha ehhez egy jóval nagyobb táskát kell hurcolnod magaddal, mint ami még a normális kategóriába tartozna.

10. A multitask stratégiája

Mivel nálad nem lehetséges, hogy apa vigyázzon a gyerekre, amíg a házimunkát végzed, te pedig nem akarsz az altatás után még teregetni, porszívózni és mosogatni egyszerre, ezért meg kell oldanod, hogyan gyerekezz és házimunkázz egyszerre. Nem lehetetlen, tanulható ez is, hogy már a kis totyogót is bevond a tevékenységedbe: amíg te teregetsz, ő adogathatja a ruhát, amíg te porszívózol, addig ő is tologathatja a saját játék porszívóját a nyomodban. Kreatívan tervezd meg előre, hogyan tudsz együtt dolgozni a gyerekkel. Tedd játékossá az életet saját magadnak és neki is, hogy apa nélkül is jó móka legyen a családi együttlét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top