Baba

Egy ősi vírus határozhatja meg a magzat nemét

Egereknél legalábbis biztosan, és nagy valószínűséggel az embereknél is.

A tudósok szerint egy ősi, az emlősök genomjába mintegy másfél millió évvel ezelőtt beépült vírus határozza meg, milyen nemű lesz az utód.

A kutatások szerint az emberi génállomány több mint 40 százaléka tartalmazza ősi vírusok örökítőanyagát, melyek évmilliókkal ezelőtt épültek be a genomunkba. Most olyan vírus maradványaira bukkantak az egerek X kromoszómáján, melynek az aktivitásától függ, hogy továbbra is egyenlő arányban születnek-e hím és nőstény utódok.

Nem véletlenül nagyjából 1:1 a nemek aránya
Biztosan nem véletlenül nagyjából 1:1 a nemek aránya

Ha azonban kikapcsolódik ezt a vírusmaradvány – mint az megtörténik bizonyos embriókban –, kétszer annyi hím egér születik, mint nőstény. Azt egyelőre nem tudjuk, ugyanez a folyamat lejátszódna-e az emberben is, ha kikapcsolnák a vírusmaradványt, de az biztos, hogy az emberi X kromoszóma is tartalmazza ezt a szakaszt, tehát jó eséllyel nálunk is van szabályozó szerepe a nemek arányát illetően.

A tudósok úgy vélik, az embriók kikapcsolási módszerét lehetne használni a rákos sejtek terjedésnek meggátlására, mert ugyanez a vírusmaradvány megtalálható tumorokban is, és elősegíti a daganat növekedését.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top