Baba

Alternatív kezelés nyújt enyhülést a kisfejűségben szenvedő babáknak

A zikavírus által leginkább sújtott Brazíliában alternatív módon igyekeznek segíteni az érintett babákon és szüleiken.

A kisfejűséggel született csecsemőkre jellemző a szinte folyamatos, éles hangú sírás, és hogy a babát gyakorlatilag semmivel sem lehet megnyugtatni.

Ez természetesen a szülő számára ugyanúgy kínokkal telivé teszi az egyébként is nehéz életet. A Recife városában élő Daniele Santost és fiát, Juan Pedrót egyszerűen elhagyta az apa, mert már nem tudta elviselni az állandó sírást. A nő kétségbeesetten keresett valamilyen enyhülést – mindkettejüknek.

A kisfejűségben szenvedő csecsemők szinte állandóan sírnak
A kisfejűségben szenvedő csecsemők szinte állandóan sírnak

A helyi kórházba járt Juannal, ahol a hagyományos kezelést kapta a baba, de a modern gyógyszerek nem sokat javítottak a helyzeten. Ekkor jött a képbe egy csoport, akik a Danieléhez hasonló anyákon és gyermekeiken akarnak segíteni.

A segítő szerveződés tagjai e hónapban két ingyenes képzést is tartottak a városban az anyáknak, amin egy ősrégi, tradicionális indiai masszázs elmeit mutatták meg. Ez a shantala masszázs, amit kifejezetten a csecsemők megnyugtatására fejlesztettek ki. Ezenkívül egy hordozókendőt is használnak az anyák, hogy szorosan a testükön hordhassák a babát, illetve része a módszernek egy speciális formájú, meleg vízzel teli vödör, ami az anyaméhben lebegésre emlékezteti a csecsemőt.

A masszázs és a kendő sokat segít Danielenek és a fiának
A masszázs és a kendő sokat segít Danielének és a fiának

Daniele elmondása szerint a fia síróssága sokat enyhült, amióta napi szinten alkalmazza a masszázst, használja a kendőt és a vödröt.

Rozely Fontoura, aki az anyák utánkövetését végzi, elmondta, hogy a shantala masszázs endorfint szabadít fel a csecsemő szervezetében, ugyanakkor csökkenti a stresszhormonnak is nevezett kortizol szintjét. Ez különösen hasznos a kisfejűségtől szenvedő csecsemőknél, akik rendkívül érzékenyek minden ingerre, és nagyon nehéz őket megnyugtatni.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top