Baba

Így vond be a tejet a baba étrendjébe szoptatás után

Az első hat hónapban egy baba táplálása viszonylag egyszerű képlet, hiszen az anyatejen kívül semmi másra nincs szüksége egy csecsemőnek. Sok szakember szerint ezt az időszakot akár 1 éves korig vagy még tovább is ki lehet tolni, de utána mindenképpen véget ér a "kegyelmi állapot", és el kell kezdeni hozzászoktatni a kisgyermeket a "külsős" táplálékokhoz. Ezek között a tej fontos szerepet tölt majd be a gyermek fejlődése során, ám épp ez a táplálék az, amit nagyon körültekintően kell beilleszteni az étrendbe.

 

A tehéntej finom és tápláló dolog, de egy kisgyermeknél türelmesen ki kell várni azt az életkort, amikor először kóstolhatja meg. Abban minden szakember egyetért, hogy erre egyéves kor előtt ne kerüljön sor, de sokak szerint jobb, ha egészen az óvodáig, vagyis hároméves korig mellőzzük az étrendből a tehéntejet.

Így vond be a tejet a baba étrendjébe szoptatás után

Tehéntej az ovisoknak

A tehéntej bevezetésével – és természetesen mindazon ételekkel, amikhez tejet használunk: például kakaó vagy tejberizs – azért kell ilyen hosszan várni, mert csak ekkorra készül fel a gyermek szervezete a befogadására. A tehéntej fehérjéinek megemésztésére ugyanis kicsi korban még nem képes a baba gyomra, és a magas fehérje- és nátriumtartalom túl nagy megterhelést jelentene a vesékre és az emésztőrendszerre. Ráadásul a tej vitamintartalma sem olyan magas, mint amire ebben az időszakban egy intenzív fejlődésben lévő gyermeknek szüksége van.

Más tejtermékek korábban is jöhetnek

Más tejtermékek már jóval korábban felkerülhetnek az étlapra: így például natúr joghurt és kefir már nyolc hónaposan adható a kicsiknek, majd egy hónappal később a sovány sajtok, majd még egy hónapra rá a túró is beépülhet az étrendbe. Egy éves kor után jöhetnek az ízesített gyümölcsjoghurtok, a tejföl a vaj és a vajkrémek. Legutoljára magával a tehéntejjel ismerkedhetnek meg a gyerekek: 3 éves koruktól kezdve már ez a táplálék is részét képezheti a mindennapi étkezéseknek. Vele együtt a többi zsíros tejtermék is bekerülhet a menübe: a juh- és kecskesajtok, tejszín, krémsajtok és túrós, tejes desszertféleségek (például a túrórudi).

Így vond be a tejet a baba étrendjébe szoptatás után

Mindent csak fokozatosan

Fontos hozzátáplálási alapelv a fokozatosság, ezért tehát amikor a gyermek eléri a fenti korhatárokat, ne rögtön teljes adagokkal és napi háromszori porcival próbálkozzunk, hanem kicsi, falatnyi kóstolókkal, amiket az idő haladásával egyre gyakrabban kínálunk fel a gyermeknek. Nem érdemes kényszeríteni, hogy ezeket fogadja el, ha nem ízlik neki, ráér később is megszeretni ezeket a tejtermékeket.

Még több babaetetés az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top