Baba

7 mondat, amit minden gyereknek hallania kell

A gyerekekről néha elfelejtjük, hogy ők is emberek, akik érzékenyek, ártatlanok, néha félnek, kíváncsiak és számukra az élet minden szeglete újdonság jó hosszú ideig.

Amikor pedig csupa új dologgal találod szemben magad, akkor az határozottan ijesztő. Fontos, hogy erre szülőként mindig emlékeztessük magunkat Sherrie Campbell gyerekpszichológus szerint. Ahogy ő fogalmaz, nem azért vannak a gyerekek az életünkben, hogy minket támogassanak érzelmileg, vagy hogy kis robotok legyenek, akik fölött uralkodni lehet. Ők is emberek.

Szükségük van arra, hogy megtanuljanak alapvető viselkedési normákat, hogy szeressék saját magukat, hogy tudják, hogyan kell másokról gondoskodni, hogy képesek legyenek elbánni a kudarcaikkal. Szükségük van önbecsülésre és önbizalomra. A pszichológus szerint az első és legfontosabb feladatunk szülőként, hogy ezt megadjuk a gyerekeinknek. Ehhez segítség ez a hét mondat, amit minden gyereknek hallania kell.

1. “Szeretlek”

Adhatsz a gyerekednek túl sok játékot, de olyan nincs, hogy túl sok van szeretetből. Amikor azt mondod neki, hogy szereted őt, akkor tényleg szeresd, és mondd is ki gyakran. Segítesz neki, hogy megtanulja értékelni saját magát. Ki más lehetne az első számú rajongója, ha nem te? A szereteteddel bátorságot öntesz belé; időt adsz neki, hogy fejlődjön; megengeded neki, hogy hibázzon; meggyógyítod és örömet szerzel neki. A szereteted ad reményt. Amikor azt mondod neki, hogy “szeretlek”, tudni fogja, hogy szerethető és értékes ember. Elmúlik a félelem és a helyére a biztonság érzése költözik. Megtanítod neki, hogyan szeresse saját magát és másokat.

7 mondat, amit minden gyereknek hallania kell

2. “Büszke vagyok rád”

A gyerekeknek szükségük van pozitív visszajelzésre, vágynak a támogatásodra és az áldásodra. A te ítéleted alapján tudnak tájékozódni a jó és rossz magatartás útvesztőjében. Talán nem értesz egyet teljesen azzal, amit csinált, de azt értékelned kell, hogy az önállóságáért milyen keményen küzd. Legyél rá büszke.

7 mondat, amit minden gyereknek hallania kell

3. “Nem volt igazam, bocsánat”

Amikor be tudod ismerni, hogy valamiben nem volt igazad, azt mutatod a gyereked felé, hogy te is emberből vagy. Ilyenkor maximálisan őszinte vagy vele, amivel arra tanítod, hogy a tökéletesség nem létezik. Az, hogy a saját tökéletlenségedet elfogadod és meg is mutatod a gyermekednek, a legjobb dolog, amit tehetsz szülőként, hiszen ebből meríthet erőt ahhoz, hogy saját magát elfogadja teljesen. Megtanulja, hogy rendben van, ha hibázik néha.

7 mondat, amit minden gyereknek hallania kell

4. “Megbocsátok”

Könnyen eshetsz szülőként abba a hibába, hogy a te időd, igényeid és vágyaid fontosabbak, mint a gyereké. Pedig ez igazságtalan. Sosem viselkedik úgy, ahogy azt elvárod tőle, és sosem lesz tökéletes. Szülőként mi mind mondunk olyanokat, amiket nem úgy gondolunk, és teszünk olyanokat, amiket nem kellene megtennünk. Minden emberi lénynek olykor szüksége van mások bocsánatára.

Senki sem szereti, ha emlékeztetik a hibáira és a rossz döntéseire, a gyerekek sem. Nem lehet a végtelenségig büntetni őket, főleg nem szabad megszégyeníteni őket mások előtt. Szülőként meg kell találnod az egyensúlyt, hogy mikor kell következetesen szembesíteni őket a tetteikkel és mikor kell az érzéseikre figyelemmel lenned. A te feladatod, hogy megtanítsd nekik a megbocsátás erejét. Ha pedig már megbocsátottál valamiért, azt hagyd a feledés homályába veszni.

7 mondat, amit minden gyereknek hallania kell

5. “Figyelek”

Az egyik legfontosabb, hogy meghallgasd a gyermekedet, hogy tudja, érdekel téged, amit mond. A figyelmeddel ismerheted meg őt igazán, amikor mesél neked, betekintést enged a belső világába. Ha úgy érzi egy gyermek, hogy nem hallgatják meg, akkor értéktelennek gondolhatja magát. Hogyan ismerhetnéd meg a gyerekedet, ha nem figyelsz a mondanivalójára? Kérdezd meg a véleményét, hallgasd meg a gondolatait, és ne csak mindig megmondd neki, hogy mi a helyes és a helytelen. Segítesz neki így abban, hogy megtanulja az önálló problémamegoldást és döntéshozást.

7 mondat, amit minden gyereknek hallania kell

6. “Ez a te felelősséged”

A felnövéssel együtt jár a megbízhatóság. Amikor egy gyermek döntést hoz, annak a következményeit viselnie kell. Ha úgy neveled, hogy felelősséget kell vállalnia a tetteiért, akkor egy nagyon értékes leckét adsz a kezébe. Gyorsan rájön, hogy milyen viselkedésnek vannak negatív következményei és mivel tud előre haladni. A felelősségvállalásra tanítással azt üzened neki, hogy hiszel benne, hogy meg tudja oldani a bonyolult helyzeteket is. Ha ezt nem tanulja meg, akkor majd felnőttként nem tudja jól irányítani az életét.

7 mondat, amit minden gyereknek hallania kell

7. “Mindened megvan, hogy sikeres legyél”

Egészen kicsi korában már elkezdheted arra tanítani, hogy a siker a kitartás és erőfeszítés eredménye. Ezzel segítesz neki, hogy később tisztában legyen a saját erősségeivel és gyengeségeivel. Mert ilyen önismerettel jól érzi majd magát a bőrében. Megtanítod arra, hogy jól kezelje a konfliktusokat és elviselje a negatív élményeket. Az életörömet adhatod át neki úgy, hogy optimistán és a két lábbal állva a földön érje el, amit kitűzött maga elé célnak. Bátorítsd azzal a gyermekedet, hogy hiszel benne. Értékeld az erőfeszítéseit, az eredményeit és támogasd, amikor kudarc éri. Tanítsd meg neki, hogy a hibák is kellenek a sikerhez, hiszen lehet belőlük tanulni.

A cél, hogy kiegyensúlyozott felnőttet nevelj belőle, amit kicsi korában kell elkezdened, hogy később már ne kelljen küzdenie az önbizalmáért. A te szereteted és útmutatásod segít neki, hogy pozitív énképe legyen saját magáról, ami pedig az egész életét meghatározza majd. Szeresd jól.

Olvass még többet a gyereknevelésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top