Baba

Ezt az egy kérdést tedd fel magadnak, hogy megszüntesd az anyai bűntudatot

Ahogy a legtöbb anyuka, úgy én is mindennap megküzdök az anyai bűntudattal és önmagam megkérdőjelezésével. Most viszont elhatároztam, hogy véget vetek ennek, és leszámolok minden lelkifurdalásommal.

A bűntudatom fő forrása a gyerekeimmel való kapcsolatom. Elég időt töltök velük? Túl szigorú vagyok? Túl sokat várok el tőlük? Visszafordíthatatlan pszichés károkat okoztam vajon nekik azzal, hogy tegnapelőtt kiabáltam velük, amikor összevesztek valami apróságon? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok keringenek bennem, amikor lefekszem aludni. Jó, túl sokáig azért nem rágódom rajtuk, mert az egyévesem minden reggel 5-6 között kelt, úgyhogy este tízkor már nem kell segítség, hogy gyorsan elaludjak. De azért mégis, minden áldott nap megkérdőjeleződik bennem, hogy elég szoros-e a kapcsolatom a gyerekeimmel, eleget adok-e nekik az anyai törődésből, szeretetből.

Ezt az egy kérdést tedd fel magadnak, hogy megszüntesd az anyai bűntudatot

Olyan gyorsan felnőnek, olyan hirtelen kell döntéseket hoznunk, nincsenek perceink töprengeni azon, hogy most jól döntünk vagy sem, csak utólag bánkódhatunk maximum. Nincs idő arra, hogy túl sokáig tipródjunk és tudatosan megtervezzük a kapcsolatépítést a gyerekeinkkel, a legapróbb pillanatok számítanak a leginkább. Épp jókor jött szembe egy cikk, amiben azt olvastam, hogy ha esténként feltesszük magunknak a következő kérdést, akkor elmúlik a bűntudatunk, mert ráébredünk, hogy kis gesztusokban, de mindennap épp elég figyelmet és szeretetet adunk a gyerekeinknek egyenként. A kérdést minden gyerekünkre külön kell feltenni:

“Hogyan mutattam ki a szeretetemet, figyelmemet ____ felé ma?”

A vonal helyére értelemszerűen a gyerekeink nevét kell behelyettesíteni. Ez a kérdés tényleg hatásos, rájöttem, amikor feltettem magamnak, hogy a legnagyobb lányommal kettesben kávéztam, és meghallgattam, milyen izgatott a mai nap miatt, a középsővel kettesben buszoztam, és nevettünk a kinyithatatlan esernyőnkön, a kicsivel pedig volt egy hajnali órám kettesben, amikor a kockáit pakolgattuk. Mind a három gyermekemnek jutott ma is anyás pillanat, még ha nem is nagy horderejű, de olyan, ami csak az övék. Kis dolgok, de remélem, számukra is olyan jelentőségteljesek, mint nekem. A bűntudat elröppent, és remélem, így is marad, ha számomra megnyugtató módon tudok válaszolni majd minden este erre a kérdésre.

Olvass még többet az anyaságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top