Baba

Szuperdada: tökéletesség helyett inkább mókázz a gyerekeiddel

A Szuperdada, azaz Jo Frost nagy kedvencem, a könyveit rendszeresen forgatom, amikor nevelési tanácsra van szükségem a saját gyerekeimmel kapcsolatban. A Parents magazin készített vele egy gyors interjút, amilyen rövid, olyan fontos tanácsokat tartalmaz.

Állandó időzavar, türelmetlenség, frusztráció: valószínűleg a legtöbb szülőnek ismerős a helyzet. Amikor úgy érzed, kicsúszik a kezedből az irányítás, és nem maradt más hátra, mint hogy leülj egy sarokba, és sírva fakadj. Jo Frost szerint van esély, vissza tudjuk hozni az örömet az szülőségbe.

Parents: Mi a legnagyobb kihívás, amivel manapság a szülők szembesülnek?

Jo Frost: Azt hiszem az, hogy húszfelé próbálnak megfelelni egyszerre, pedig ez nem jó irány a kiegyensúlyozott szülőség felé. A mai társadalom azokat ünnepli, akik látszólag minden szerepben tökéletesen helyt állnak, pedig igazából muszáj lenne, hogy tudjunk nemet mondani és felismerni, hogyan szabaduljunk meg a hatalmas nyomástól, ami a vállunkra nehezedik. A szülőknek meg kell tanulniuk, hogyan rangsorolják a feladataikat, hozzanak meg döntéseket, és nem szabad többet vállalniuk, mint amennyit még elbírnak.

P.: Melyik a leginkább félreértelmezett nevelési szabály?

JF.: Azt tévesztik szem elől a szülők a legtöbbször, hogy elsődlegesen az ő példájukból tanul a gyerekük. Varázslatos technikákra szeretnének támaszkodni, amikkel egy csapásra megjavíthatják a gyerekek magatartás-problémáit, de ez nem így működik. Mindig előbb saját magunkon kell dolgozni ahhoz, hogy a gyerekeinknél változást érjünk el. Ha a számítógép előtt ülve, chipset tömve a szánkba magyarázzuk nekik, hogy egyenek brokkolit, és szaladgáljanak a friss levegőn, akkor nem fogunk elérni náluk semmit.

Szuperdada:

P.: Milyen tanácsot adnál a szülőknek a nevelési technikáidhoz?

JF.: Adjanak időt a gyerekeiknek, ha egy új nevelési módszert vezetnek be, vagy egy új technikát próbálnak ki. Ne ugráljanak napról napra újabb és újabb technikákra, mert azzal csak összezavarják a gyerekeiket. Ha úgy döntött a szülő, hogy a gyerekénél a komisz lépcső technikát fogja használni, akkor türelemmel várja ki, amíg az működni kezd . Ha már legalább egy hete semmilyen változást nem tapasztal tőle, akkor váltson csak át egy másik technikára.

P.: Hogyan gyakorolhatják a szülők a türelmet, hogy ne legyen stresszes a családi együttlét?

JF.: A türelmetlenség onnan fakad általában, hogy a szülők stresszesek és fáradtak. Első körben azt kell megkérdezniük maguktól, hogy miért frusztráltak abban a pillanatban. Lehet, hogy nem is a gyerek csinált olyat, ami miatt kiabálni kellene vele vagy büntetésbe tenni, hanem valami egész más van a háttérben, ami miatt türelmetlen a szülő.

Az egyik kulcsa a stresszmentes családi együttlétnek, ha a szülők úgy osztják be az idejüket, hogy amikor a gyerekekkel vannak, akkor teljesen velük vannak. Akkor az minőségi idő a gyerekek és a szülők számára is. És adjanak maguknak szülőként engedélyt a pihenésre, alvásra, néha üljenek le, és ne csináljanak semmit. Nevessenek, szórakozzanak, és mókázzanak a gyerekeikkel. Ne próbáljanak tökéletesek lenni és mindent kézben tartani, csak legyenek önmaguk a gyerekeikkel szabadon.

P.: Mi a legnagyobb tanulság számodra a több száz család után, akikkel már eddig találkoztál?

JF.: Igazából a családban rejlik a jövő, nem csak a gyerekekben. Rengeteget számít, milyen családban nő fel egy gyerek, hiszen felnőtt lesz belőle, és neki is lesznek gyerekei. Minden, amit szülőként teszünk, hatással van még az ükunokánkra is. Ha a nagy képet nézzük, fogalmazhatunk úgy is, hogy az egyes szülőkön múlik, hogy világbéke lesz-e a jövőben, olyan emberekkel, akik kedvesek egymáshoz, vagy háború.

Parents

Olvass még többet a Szuperdadáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top