Baba

Nyílt levél a fiamnak, mielőtt apa lesz

Egy anya megható sorai a fiának, akinek alig egy hét múlva születik az első gyermeke. A levélből árad a szeretet és a büszkeség, minden leendő szülőnek ilyen nagyszülőket kívánnánk.

Szavakkal nem tudlak felkészíteni az apaságra, de azért elmondok neked valamit. Ez a nap a legjobb arra, hogy megírjam neked ezt a levelet, fiam. Már csak egy hét és a legdrágább elsőszülött fiam apa lesz. Mintha tegnap lett volna, hogy terhes voltam veled, és alig vártam, hogy lássam az arcodat, és szeresselek teljes szívemből.

Nem is kell mondanom, hogy az élet fenekestül felfordul, amikor megszületik az első gyerek egy családban. Te voltál a legcukibb, legérzékenyebb kisgyerek, jó természettel mióta csak megláttad a napvilágot. Voltak persze olyan helyzetek is, amikor nem tudtam, mihez kezdjek veled. Sok hibát elkövettem, kiabáltam veled, néha nem figyeltem rád, és biztosan fel tudnál sorolni pár példát, amikor úgy érezted, nem voltam jó anya. Nem volt kézikönyvem, hogyan kell egy gyereket felnevelni. Hatalmas élmény, amikor egy pici emberi lény élete a kezedben van, teljesen tőled függ. Idővel egyre inkább ráérzel, milyen nagy felelősséggel tartozol a fejlődéséért. Ez a legnehezebb munka a világon. Irdatlan nagy feladat, amit senki sem tud minden áldott nap teljes odaadással végezni.

Nyílt levél a fiamnak, mielőtt apa lesz

Tudom, hogy úgy fogod csinálni, ahogy a legjobban telik tőled, mert ilyen vagy: egy törődő férfi, akinek helyén van a szíve.

Jó példát kaptál a saját apádtól is, aki az egyetlen fontos szülői feladatot, hogy feltétel nélkül szeresse a gyerekét, tökéletesen teljesítette. Ez a levél nem lenne teljes anélkül, hogy elmondanám, mennyire büszke vagyok rá, hogy az anyukád lehetek és hogy nagymamája leszek az elsőszülött gyermekednek. Minden anya ilyen gyermeket szeretne magának, hálás vagyok, hogy ilyen csodálatos ajándékot kaptam a személyedben.

Ígérem, hogy a legjobb nagymamája leszek a gyerekeidnek, tudd, hogy mindig szeretni fogunk és köszönöm teljes szívemből, hogy olyan férfi lettél, amilyen vagy. Remélem, most, hogy apa leszel, jobban megértesz majd minket, szülőket. Legalábbis amikor én anya lettem, megértettem, mit miért tettek a szüleim, és megbocsátottam nekik a hibáikat.

Csak tegyél meg mindent, ami tőled telik, és minden rendben lesz. Kérlek, ne felejts el magadról sem gondoskodni, szeresd magad, mert ettől jobb szülővé válsz. Nem önzőség, ha törődsz magaddal, hiszen egy kimerült apa nem tud olyan odaadással gondoskodni a gyerekeiről, mint aki rendben van magával. A gyermeked nagyon szerencsés, hogy te leszel az apukája és hogy épp a te családodba érkezik. Alig várom, hogy találkozzam vele, és lássam, milyen büszke szülő leszel.

Szeretettel: anya

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top