Baba

Ez lehet az oka, ha 5-7 hónapos kisbabád nem alszik éjszaka

Amikor az 5-7 hónapos babák nem alszanak eleget nappal, vagy éjszaka ébrednek föl, annak több oka is lehet. Jó hír, hogy a problémák okát viszonylag egyszerű megszüntetni.

Az igazság az, hogy a kicsik nem egyformák, ezért valódi “alvásreceptet” sem könnyű adni. Talán nem is létezik ilyen. Hiszen a nyugodtabb habitussal rendelkező 5-7 hónapos babák között sokan épp elérik az 5 kilogrammos súlyt és maguktól, gond nélkül átalusszák az éjszakákat. Más, egészséges babáknál pedig szinte lehetetlen megfejteni, mi ébresztheti fel őket az éjszaka kellős közepén, akár több alkalommal is. Néhány lehetséges tippet találtunk rá.

1. tipp az 5-7 hónapos babák nyugodt alvásáért

Az anyatej vagy tápszer mellé a szilárd ételek bevezetése, a hozzátáplálás általában éppen ebben az 5-7 hónapos korban kezdődik el. Ha a baba korábban többnyire átaludta az éjszakákat, könnyen előfordulhat, az éhség ébreszti fel őt. Az esti szoptatást érdemes a védőnő által javasolt ételekkel kiegészíteni.

2. tipp az 5-7 hónapos babák nyugodt alvásáért

Könnyen lehet a baba annyira fáradt, hogy emiatt nem tud elaludni. Nyűgös, forgolódik, semmi nem jó neki. Ez az állapot nagy türelmet igényel, próbáld megnyugtatni őt, ringasd, kicsit sétálj vele, az anyai ölelés, a közelség a legtöbb esetben hatékony módszer. Amikor úgy érzed, sikerült elaludnia, érdemes még néhány percet várni, és csak azután letenni őt az ágyába.

Ez lehet az oka, ha 5-7 hónapos kisbabád nem alszik éjszaka

3. tipp az 5-7 hónapos babák nyugodt alvásáért

Általában ez az az időszak, amikor első fogacskák kibújnak. A kicsik ínye nagyon érzékeny lehet, ami igencsak megzavarja alvásukat. Nem könnyű időszak sem a babának, sem az édesanyának. Enyhítheti a kellemetlen fájdalmat a patikákban kapható ecsetelő, a hűsítő rágóka.

4. tipp az 5-7 hónapos babák nyugodt alvásáért

5-7 hónapos korban már szükségük van a napi rutin kialakítására ahhoz, hogy a babák alvása kiszámítható, rendszeres lehessen. Alszanak még délelőtt és délután is az éjszakai hosszú alvás mellett. A napirend kialakításakor érdemes figyelembe venni az alvások időpontját, hosszát és ahhoz igazítani a többi elfoglaltságot, a sétát, az etetéseket, a fürdetést.

5. tipp az 5-7 hónapos babák nyugodt alvásáért

A babák alvását megzavarhatja a betegség, érzékenyek lehetnek a szoba hőmérsékletére, de az utazás vagy az idegen helyen (például szállodában) alvás is befolyásolhatja őket.

Nagyon fontos, hogy kisbabádat soha ne hasonlítsd más kicsikhez. Azért, mert ő nem a “nagy könyv” szerint alszik, nem biztos, hogy problémás csecsemő, egyszerűen csak más a habitusa, vagy kevésbé mélyen alszik. Bármilyen kérdéssel, problémával érdemes felkeresni a védőnőt, a gyermekorvost, aki megfelelő tanácsokkal lát el.

További cikkek babák alvásáról az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top