Baba

A 7 leggyakoribb válóok kisgyerekes szülőknél

A statisztikák szerint átlag három kisgyerekes családból egynél válással végződik a szülők kapcsolata. A svédek felkapták erre az elkeserítő tendenciára a fejüket és kutatásba fogtak, hogy kiderítsék, mik a főbb válást kiváltó okok.

Hét fő területet sikerült elkülöníteniük:

  • a szülői szereppel járó feszültség,
  • a stresszes körülmények,
  • az intimitás hiánya,
  • hiányos kommunikáció,
  • eltérő személyiségek,
  • a gondok elfojtása
  • és a függőségek negatív hatásai kerültek elő “győztesként”.

Úgy hozták létre a kategóriákat, hogy egy vizsgálatban 452 szülővel töltettek ki egy kérdőívet, amelyben a kérdések a párkapcsolat minőségére irányultak. A hosszú távú kutatásban ugyanazokat a kérdéseket a gyermek hat hónapos, négyéves és nyolcéves korában kellett megválaszolniuk. A négyéves kori kérdőíveknél kiderült, hogy a párok közül eddigre már 23-an elváltak, majd a nyolcéves korban kitöltötteknél további 16 pár költözött külön. Végül összehasonlították az elvált és az együtt maradt párok kérdőíveit, így ugrott ki a 7 kategória a válaszokból.

Szülő szereppel járó feszültség

A friss szülők rengeteg első és megismételhetetlen élménnyel, kihívással találják szemben magukat szülés után. Ez nagy teher, és fontos számukra, hogy a párjuk támogatását érezzék, hogy a felelősséget megosszák egymás között. Azok a párkapcsolatok, amelyekben mindkét szülő ugyanúgy vállalja a felelősséget a döntésekért és részt vesz a gyermek körüli teendőkben, sokkal harmonikusabbak és kiegyensúlyozottabbak. A legjobb megoldás az, ha mindkét szülőnek megvannak a kijelölt feladatai, amelyeket neki kell elvégeznie kérés nélkül, főleg az első időkben, így egyikük sem érzi magát túlterhelve.

A 7 leggyakoribb válóok kisgyerekes szülőknél

Stresszes körülmények

A kicsi gyerekekkel kéz a kézben jár az otthoni káosz és stressz, a szülőknek ebben az időszakban szinte folyamatosan szükségük lenne a megbecsülés és elismerés érzésére. A pároknak ki kell mutatniuk egymás felé a megértésüket, szeretetüket, tiszteletüket, és amikor csak tehetik, kedvességgel kellene elhalmozniuk a másikat. Nagy stresszt vesz le a párunk válláról, ha csak annyit mondunk, hogy értékeljük, hogy kicserélte a baba pelenkáját.

Az intimitás hiánya

A kutatásban részt vevő párok között az érzékiség és szexualitás a gyermek 4 éves kora körül volt a mélyponton. És a leggyakrabban ebben az időszakban, átlag 4 év 8 hónapos kor körül történt a legtöbb válás. Hogyan tudjuk visszahozni a tüzet a kapcsolatba? A mindennapokon múlik ez is: sok kis ölelés, csók és fizikai kontaktus segíthet, mert ezek vezethetnek az intimitáshoz, a valakihez tartozás érzéséhez és a bizalom erősödéséhez.

Hiányos kommunikáció

Teljesen természetes a szakértők szerint, hogy a pici gyerekes szülők között a kapcsolat átmenetileg mélypontra kerüljön. Ezen a ponton pedig a sok beszélgetés tud átlendíteni minket, nem feltétlenül hosszú órákon át kell tartaniuk, inkább csak az a fontos, hogy a történéseket kibeszéljük, akár csak egy mondatban is. Például: “Túl fáradtak vagyunk a szexhez, de hiányzik mindkettőnknek. Öleljük egymást fél percig legalább, hogy egy kis endorfin hormon szabaduljon fel bennünk.”

Ezek az apró, figyelmes párbeszédek akár meg is menthetik a házasságot. Ha viszont az ilyen mélypontokat ignoráljuk, akkor könnyen egy negatív spirálban találhatjuk magunkat. A kutatók azt javasolják, hogy nyitottan, egyértelműen és egyenesen kommunikáljuk az érzéseinket a másik felé. Például ahelyett, hogy azt mondanánk: “Soha nem segítesz nekem”, inkább fogalmazzunk úgy, hogy “Örülnék, ha együtt pakolnánk el az asztalról, mielőtt leülünk tévézni”.

Eltérő személyiségek

Mielőtt a gyerekek megszülettek, a férjnek és a feleségnek is volt rá ideje, lehetősége, hogy a saját személyiségének megfelelő, kedvenc tevékenységeit végezze. A gyerekek után azonban már problémát okozhat az, hogyan töltsék el az idejüket együtt. A kutatók azt találták, hogy az elváltak között végeredményben az apukák több időt szerettek volna magukra fordítani, miközben az anyukák több időt szerettek volna a férjükkel és gyerekeikkel tölteni. A megoldás ebben az esetben az lehet, ha mindketten figyelembe veszik a másik szükségleteit. Legyen családdal eltöltött idő és legyen énidő mindennap mindkét szülőnek, mert már 20 perc énidő segíthet csökkenteni a stresszt a kapcsolatban.

A 7 leggyakoribb válóok kisgyerekes szülőknél

A gondok elfojtása

Amikor felütik a fejüket a gondok egy párkapcsolatban, sokkal egyszerűbb a szőnyeg alá söpörni őket, mint beleállni a konfliktusokba és megharcolni a harcokat. Csakhogy minél tovább húzzák-halasztják a párok a gondok átbeszélését, annál nagyobb lesz idővel köztük a távolság. A kutatás során sokan írták az elvált párok közül azt, hogy túl későn kaptak észbe és fordultak segítőhöz a problémáikkal, mert már túlnőttek rajtuk a köztük lévő feszültségek, és nem találták az utat vissza egymáshoz.

Függőség

Ez is egy olyan terület, amiben ha az elején fordulnak a párok segítséghez, azzal megmenthetik a házasságot. A kutatók tapasztalata szerint sok esetben a feszültségeket és stresszt a párok valamelyik tagja pótszerrel kezdte enyhíteni, amiből évek alatt függőség vált. Legyen az alkohol, könnyű drogok vagy munkamánia, mindegyiknél szükség van külső segítségre, hogy a megfelelő kiutat megtalálja a pár a gödörből. Arra is figyelmeztetnek a kutatók, hogy vannak helyzetek, amikor a válás a jó megoldás; ha ismétlődő testi vagy lelki bántalmazást tapasztal bárki a párjától, akkor nincs mire várni, menekülni kell a párkapcsolatból. De szerencsére a kutatásban részt vevők közül kevesen voltak azok, akik emiatt léptek ki a házasságukból.

Olvass még többet a párkapcsolatokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top