Baba

7 rossz szokás, amit ne adj át a gyerekednek

Szülőként vannak pillanatok, amikor annyira igyekszünk jól nevelni a gyerekeinket, hogy a legfontosabbat tévesztjük szem elől: mindegy, mit mondunk, úgyis a példánkból tanulnak.

A gyerekek nem azt fogják követni, amit a nagy hegyibeszédekben előadunk nekik, hanem amit napról napra látnak tőlünk. Mint a megfigyelő kamerák, úgy követik minden lépésünket, és lemásolják maguknak mindazt, amit teszünk.

1. Zsörtölődés

Amikor mérges vagy valakire és csak mondod a magadét úgy, hogy nincs is ott a környéken, idegesíted magad és a környezetedet vele. Az ilyen mérgelődés nem motivál semmire senkit, sőt elszívja az erődet, energiapazarlás, és csak konfliktusokat von maga után. Amikor zsörtölődésen kapod magad, inkább gondolj arra, hogy biztos szeretnéd-e, hogy ezt eltanulja tőled a gyermeked, és ő is rengeteg időt és energiát öljön majd bele a teljesen felesleges idegeskedésbe.

2. Pesszimizmus

Ha csak a negatív eseményekre koncentrálsz, akkor nem tudod jobbá tenni az életed, rombolod a kapcsolataidat és a fizikai-lelki állapotodat. Legyél jelen a pillanataidban, hogy kiegyensúlyozottan, reálisan lásd a téged körülvevő világot. Az állandó panaszkodás és negatív szemlélet csak mérgező hatással lehet a gyerekeidre.

7 rossz szokás, amit ne adj át a gyerekednek

3. Aggódás

Akármennyire szeretnéd, nem tudod megvédeni a gyerekeidet mindentől. Ha egyfolytában a nyomukban jársz aggódva és kutakodva, azzal csak a szorongást és a félelmet ülteted el bennük.

4. Harag

A harag egy teljesen természetes érzelem, az a fontos, hogy hogyan kezeled magadban. Ha minden apróságon azonnal robbansz, akkor érdemes rendet tenni a fejedben.

5. Passzív-agresszív viselkedés

Ez is a haraghoz tartozik, csak épp egy elfojtott fajtája, amikor úgy teszel, mintha nem lennél épp dühös. Ilyenkor történik meg az, hogy a gyermek nem tudja, miért és mitől, csak érzi, hogy a szülei épp haragszanak. Ennél az is jobb, ha inkább felrobbansz, mert úgy legalább nem marcangolja magát sokáig a gyermek.

6. Jóból is megárt a sok

Ha te túl sokat eszel, túl sokat költesz, túl sokat csinálsz bármit, akkor az árt neked és a gyermekednek is. A gyerekeknek határokra és korlátokra van szükségük, hogy biztonságban érezzék magukat, ehhez pedig rajtad, a példádon keresztül vezet az út.

7. Stresszkezelés

A jó és a rossz stressz jelen van az életünkben, nem mindegy azonban, hogyan kezeljük. Az egyik legfontosabb tanítani valónk a gyerekeknek az, hogy megtanulják jól megoldani a stresszes helyzeteket majd az életükben. Keress olyan stresszoldó technikákat magadnak, amiket szeretnél, ha lemásolnának rólad, mindenkinek könnyebbé teszed az életet a családban.

Olvass még többet a gyereknevelésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top