Baba

Te elásnád a saját placentádat a kertedben?

Sokunknak a placenta nem jelent semmit, tudjuk, hogy mi az, de nem tulajdonítunk neki különösebb jelentőséget. Az új-zélandi maoriknál azonban a placentát nagyra becsülik és speciális bánásmódban részesítik.

Nemrég posztolt egy anyuka egy képet a Facebookon, amivel megosztotta a nagy világgal a maorik ősi hagyományát, és arra bátorította a többi anyát, hogy ők is osszák meg a saját placentatörténetüket online. A hagyomány szerint a placentát olyan helyre temetik el, ami valamiért családi szempontból fontos hely.

Az ominózus fotót Emma Jean készítette, aki kifejezetten szüléseket és újszülötteket örökít meg. Meg akarta mutatni, hogy milyen az, amikor a placenta még természetes módon kapcsolódik az újszülöttel, hiszen ilyet a nők többsége nem lát szüléskor.

Elásnád a saját placentádat a kertedben?

Maori nyelven a placenta (whenua) földet jelent, így amikor a tradíció szerint elássák a placentát, olyankor rituálisan egyesítik a földet a földdel. A placentát eredetileg az újszülött családjának anyaföldjében kellett eltemetni, a törzs földjében, hogy az új jövevény így kapcsolódjon össze a saját gyökereivel és a törzs kollektív tudatával.

A 20. században arra kényszerítették a maori nőket, hogy szakítsanak ezzel a hagyománnyal, amikor kórházban kellett szülniük és elvették a placentát tőlük. Mostanra azonban újraéled a hagyomány, és egyre többen viszik el szülés után a placentát őseik szent földjére eltemetni. De vannak, akik a saját hagyományaikat teremtik meg azzal, hogy elássák a kertjükben és fát ültetnek fölé, megjelölve a helyét. Jean fotója elképesztően népszerűvé vált a közösségi oldalon, ami azt is mutatja, hogy az emberekben ott él a valahová tartozás utáni vágy és a gyökereikhez való kapcsolódás igénye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top