Baba

11 mondat, amit egy terhes nő sem akar hallani

A terhes nőkkel vigyázni kell, nagyjából bármi, amit mondasz nekik, a saját horrorisztikus szüléstörténetedtől kezdve a bálna hasonlatig, bántó lehet a számukra.

Hacsak nem azt mondod, hogy jobban néznek ki, mint Beyoncé, inkább hagyd őket a kérdésekkel és megjegyzésekkel békén. Legalábbis az alábbi 11 mondatot kerüld el jó messzire, ha terhes nővel találkozol

1. “Te jó ég, amikor én szültem…”

Ne is folytasd inkább ezt a mondatot. Elmesélni egy terhes nőnek – főleg ha először várandós –, hogy nem kaptál epidurált, és úgy érezted magad, mintha szétszakadnál, határozottan nem egy terhesbarát beszélgetés. Az első gyerekes kismamák mindenféle horrorsztori nélkül is épp eléggé halálra vannak rémülve a szüléstől, hogy mi fog történni velük, hogy jön ki onnan az a gyerek, úgyhogy semmi szükségük arra, hogy valaki azt ecsetelje nekik hosszasan, mennyire fájdalmas, kimerítő és borzalmas élmény a szülés.

Ne beszélj nekik a varratokról sem, kifejezetten a “nem segít” kategóriába tartoznak. Ha neked a szülés beleesik a top 10 dolog közé, amit soha többé ebben az életben nem akarsz átélni, akkor inkább ne mondj semmit. Segítő szándékodat abban éld ki, hogy küldesz neki pár értelmes cikket, hogy igazából, orvosilag mi történik a szülés alatt majd vele, a misztikus körítés nélkül.

2. “Biztos nagyon fog fájni! Nem félsz?”

Ha még nem szült egy raklapnyi gyereket, akkor de, valószínűleg fél. Sőt jó eséllyel már a szülés gondolatától is leizzad, köszönhetően az első pontban meghallgatott horrorsztoriknak. Inkább gyakorlati praktikákat ossz meg vele, hogyan tudja könnyebbé tenni saját magának a szülést, annak sokkal több értelme van.

11 mondat, amit egy terhes nő sem akar hallani

3. “Elmegyünk ma este egy csodálatos új étterembe/koncertre/moziba/(tetszőleges szórakozás ide írható). Gondolom te nem akarsz jönni.”

Persze, mindent értünk, ő már megállapodott, gyereke lesz, és este 9-re ágyban van a helye ilyen állapotban. Lehet, hogy a terhes barátnőd valóban nem akar csatlakozni hozzátok a következő csajos estére, mert a.) nem ihat, b.) bármikor beindulhat a szülés, vagy c.) tényleg este 9-kor már ágyban akar lenni. De ez nem jelenti azt, hogy nem akarja, hogy elhívjátok. A terhes nők ugyanúgy eljárnak szórakozni, enni, sőt akár táncolni, és úgy általában jól érezni magukat, mint mindenki más. Ne feltételezd előre, hogy nem akar menni csak azért, mert van egy baba a hasában.

4. “Ikreid lesznek? Biztos vagy benne, hogy egyedül van?”

Azt gondolod, hogy ezzel a kérdéssel nagyon vicces vagy, mert hát akkora nagy a hasa. De a terhesek nincsenek egy véleményen veled, mert már kb. huszadjára hallják ezt a remek tréfát. A normál terheshas már csak ilyen, az utolsó hónapokra nagy lesz. Ha neki még nagyobb, mint az átlag, akkor biztos lehetsz benne, hogy ezt ő is észrevette, és semmi szüksége rá, hogy viccelődjenek a méretein. A testének változásai, súlygyarapodása alapból elég megterhelő számára lelkileg, úgyhogy csak dicséret jöjjön ki a szádon, ha lehet, ne döngöld még jobban a földbe. Egy gyereket hord a testében, minden joga megvan hozzá, hogy nagy legyen a hasa.

11 mondat, amit egy terhes nő sem akar hallani

5. “Jé, alig látszik rajtad, hogy terhes vagy!”

A másik oldal, ami szintén bántó, amikor a terhes nő hasát túl kicsinek titulálják. Nem túlérzékenységből, csak épp bármi, ami nem átlagos a terhességében, a frászt hozza az anyukára. Ha túl kicsi a hasa, túl keveset hízott, túl kicsi a melle, akkor az egy sereg további kérdést vet fel benne, hogy akkor rendesen fejlődik vajon a babája, lesz elég teje, vagy hogy van elég hely annak a gyereknek odabenn. Tulajdonképpen minden testi változásra tett megjegyzés negatívan sülhet el, úgyhogy jobb, ha csak megdicséred, milyen csinos, akármekkora is.

6. “Az első gyerek után leolvadnak rólad a kilók, de a második után már nehezebb lefogyni.”

Talán neked vannak ezzel kapcsolatban negatív élményeid, és megküzdöttél a kilókkal a második gyermeked után, de ez nem azt jelenti, hogy mindenki másnál is így van. Minden terhesség és minden nő más. Minden nőnek akad problémája azzal, hogy elfogadja a saját terhesség alatti testét, biztos, hogy nem kell nekik még egy riogatás, hogy már sosem férnek bele a régi nadrágjukba. Kifejezetten szorongóvá teheti őket, ha úgy képzelik el magukat, mint akik örökké bálnatestbe lesznek zárva, főleg ilyenkor, amikor még a terhességi hormonok is rátesznek egy lapáttal.

11 mondat, amit egy terhes nő sem akar hallani

7. “Fiú lesz? Akkor utána jöhet egy kislány?”

Vagy fordítva: “Lány? Akkor következőre fiút csináltok?” Valamiért mélyen el van ültetve az emberekben, hogy a vegyes páros a legjobb, pedig nem mindenki van oda érte, hogy mindkét nemű gyereket “összehozzon”. És egyáltalán: felhozni egy újabb terhességet, amikor még a jelenlegi sem ért véget, elég nagy lélektiprás.

8. “Nem hiányzik egy pohár jó bor?”

Persze hogy hiányzik neki. Sokkal jobban hiányzik akkor, ha az orra előtt iszod már a második pohár vörösborodat. Ha pedig nincs annyira oda a borozásért amúgy, akkor is biztos, hogy magától a kérdéstől lábrázást kap, mert már vagy két tucatszor meghallgatta másoktól. Úgy általában, kerüld az olyan kérdéseket, amelyekre pontosan tudod a választ.

11 mondat, amit egy terhes nő sem akar hallani

9. “Ilyet te ehetsz?”

Valóban van pár étel, amit érdemes elkerülni a terhesség alatt, de azért nincs eltiltva minden finomságtól. Ha egy kis penészes sajt után nyúl, ne szólj rá rögtön. Jó eséllyel sokkal jobban tudja, mit szabad és mit nem szabad ennie, nincs szüksége arra, hogy mások beleszóljanak a táplálkozásába.

10. “Lecsöpögtetted a hasadat mustárral”

A legrosszabb. Semmi sem érezteti vele jobban, hogy mennyire szánalmasnak látják mások, mint amikor megjegyzést kap a hasán elejtett ételmaradékokról. Tudja, hogy lecsöpögtette, le fogja törölni anélkül, hogy te figyelmeztetnéd rá. Tudja, hogy úgy tűnik kívülről, mintha az élete az ételek körül forogna – ami valóban így is van. De legalább ne dörgöld az orra alá, hadd tegyen úgy, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne – mint ahogy az is.

11 mondat, amit egy terhes nő sem akar hallani

11. “Szóval most már akármelyik nap beindulhat a szülés?”

Ez a kérdés akkor sül el rosszul, amikor kiderül, hogy még csak hat és fél hónapos terhes. Ha bizonytalan vagy benne, mikorra van kiírva, akkor inkább kérdezz rá, hogy mennyi van még hátra a terhességéből. Nem esik jól neki, ha azt feltételezed a kinézete alapján, hogy már készen áll a szülésre, sőt inkább borzasztóan kövérnek fogja csak érezni magát tőle. Pedig senki sem akarhatja, hogy egy terhes nő akár csak egy pillanatig is miatta érezze rosszul magát a bőrében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top