Baba

Az anya barátok segítenek megőrizni a józan eszedet

Az anyaság olykor kifejezetten magányos munka, még akkor is, ha igazán sosem vagyunk egyedül, hiszen velünk van a babánk. Szükségünk van társaságra, hogy megőrizzük a józan eszünket.

A szülés után pár hónapig még talán fel sem tűnik, mennyire hiányzik a felnőtt társaság, ám a babával töltött napok végtelen sora rá tud telepedni a közérzetünkre. Nem azért, mert nem jó vele lenni, és tényleg feltölt energiával minden mosolya, csak éppen egyedül vagyunk, a saját életünk körül forgunk, és minden apróság hatalmas elefánttá nőheti ki magát. Ekkor jön el az a pillanat, hogy a régebben olyan kicsinek tűnő akadályok is megugorhatatlannak tűnnek az életünkben.

A barátok minden helyzetben gazdagítják az életünket, de amikor anyává válunk, akkor ők lesznek a mentőöv, ami a víz fölött tartja a fejünket.

Susanna Sonnenberg, a She Matters: A Life in Friendships könyv szerzője írta le, milyen kiemelten fontos szerepük van a barátoknak szülés után, amikor úgy tűnik, mintha az élet a konyha és a fürdőkád közé szorult volna. Ebben az időszakban még az is nagy fegyvertény, ha meleg ételt tudunk tenni az asztalra. A barátok ilyenkor arra emlékeztetnek, hogy mi voltunk azok, akik valaha koncerteken csápoltunk és átúsztuk a Balatont, és hogy van élet a lakásunkon kívül is.

Susanna Sonnenberg (Fotó: Marion Ettlinger)
Susanna Sonnenberg (Fotó: Marion Ettlinger)

Nemcsak Sonnenberg állítja, hogy a barátokat meg kell őriznünk, hanem több tanulmányban is leírták már, hogy a barátság a mentális és fizikai egészség fontos összetevője, főleg nőknél. A UCLA kutatói például azt találták, hogy a stresszes időszakban a nők sokkal jobban támaszkodnak a barátaikra és merítenek erőt a támogatásukból, mint a férfiak. Egy másik tanulmány résztvevőinél pedig azt derítették ki, hogy azoknál a nőknél, akik szociálisan elszigetelten élnek, nagyobb eséllyel válik halálossá a mellrák.

Manapság azonban nehezebb a barátságokat ápolni, mint régen, akárhányszor is nézegetjük a Facebookon a barátainkat. A közösségi site-okon ugyan könnyebb kapcsolatot tartani az ismerősökkel, de nem segíti a személyes találkozásokat. Amikor pedig otthon vagyunk a babánkkal, akkor kimarad még az a minimális szociális érintkezés is, amit egy munkahely jelent, ezért különösen fontos, hogy kapcsolatba lépjünk más anyukákkal a környékünkön. Persze mellette ne feledkezzünk meg a régi barátokról, de jót tesz, ha van a közelben egy-két anyatárs, akivel a kicsik körüli teendőket, problémákat át tudjuk beszélni egy közös séta során. Már ennyi is elég ahhoz, hogy ne érezzük magunkat ketrecbe zárva.

Amikor te vagy az első, akinek babája születik

Talán ez a verzió a legrizikósabb, hiszen a barátnők közül még senki sem szült, így nem érthetik, hogy milyen most az életed. Ott állsz egy babával, nem aludtál két napja, és legszívesebben megharapnád a barátnődet, aki azt meséli, hogy olvasta valahol, hogy másnak a babája már hathetes korában 18 órát alszik éjszaka.

Elég hozzá fél év, és az ember lánya azt érezheti ebben a helyzetben, hogy elveszti a józan eszét, úgyhogy jobb, ha ilyenkor keresel egy anyukás csoportot a közelben, lehet az szoptatós klub vagy pici babás zenebölcsi, ahova legalább hetente egyszer elnézel. Jó eséllyel találsz egy rokonlelket legalább, ami pont elég ahhoz, hogy a sötét pillanatok ne találjanak meg a hétköznapokban. Utána pedig, amikor már játszótérre kell vinni a kicsiket, legalább lesz egy anyuka, akivel együtt kergethetitek a gyerekeiteket, hogy ne adjanak elő öngyilkos mutatványokat a mászókán. A régi barátok is kincset érnek természetesen ebben az esetben is, hiszen ők kíváncsiak, mi vár rájuk majd, amikor ők szülnek, neked pedig jóleső érzés figyelő füleknek elmesélni, milyen az élet egy pici babával.

Néha nehéz új anya barátra lelni

Nem a világ legegyszerűbb dolga új barátokra lelni, mert attól még, hogy mindketten anyukák vagytok, nem feltétlenül vagytok egy hullámhosszon. Mégis, könnyebb helyzetben vagy, ha ismerkedni kell, mert egy közös témátok már legalább biztos van: a saját gyerekeitek. Ne félj beszélgetést kezdeményezni, valószínűleg a másik anyuka is pont annyira szeretne már felnőttel beszélgetni, mint te.

Kicsit úgy hangzik ez, mintha randira kellene felkészülnöd, hiszen egy csevej után elkéred a másik telefonszámát és megbeszéltek egy új találkát, de ez ne hozzon zavarba, nyugodtan tedd meg te az első lépést. Keress olyan klubot, csoportot, ahol valamilyen közös tevékenység közben tudtok beszélgetni – én odalennék, ha lenne a közelben horgolós csoport például –, mert az még inkább könnyíti az ismerkedést.

Az anya barátok segítenek megőrizni a józan eszedet

Ha úgy érzed, nincs neked erre időd

Talán luxusnak tűnik, hogy barátokkal töltsd el a drága időt, pedig érzelmileg kifejezetten szükséged van rá. Beszéld meg a férjeddel, hogy legyen szabad estéd, amikor elmehetsz pár órára a barátnőiddel beszélgetni. Vagy együtt futni. Vagy bármit csinálni, amitől jól érzed magad a bőrödben, és amikor emberek között vagy.

A közösségi oldalak is segítenek neked, mert kapcsolatban tudsz maradni azokkal is, akikkel nem tudjátok összeegyeztetni a találkákat. Sokan úgy használják erre a célra a Facebookot, hogy közös, zárt csoportot hoznak létre a szűk baráti körrel, ahol leírják, mi minden történik velük, és átbeszélik az élet nagy kérdéseit naponta. Így mindenki úgy érzi, hogy része a társaságnak még akkor is, ha otthon van a babájával, vagy túl sokat dolgozik, és nem jut el személyes találkozókra.

Az anyuka barátaiddal pedig napközben tudtok szervezni gyerekekkel közös programot – reménykedve abban, hogy egyszerre alszanak a gyerekeitek ebéd után –, amikor lehet, hogy csak annyi történik, hogy toljátok egymás mellett a babakocsit, mégis jobban érzitek magatokat tőle. Vagy megisztok egy teát az étkeződben, amíg a gyerekek szétszedik a lakást, de legalább addig sem kell a háztartással foglalkoznod.

Mindannyiunknak ugyanannyi órából áll a nap, úgyhogy itt az ideje, hogy azt mondd magadnak, te vagy a főnök, és te osztod be az idődet. Az, hogy mire van időd, rajtad múlik, ki kell gyomlálni az időbeosztásodból azokat a tevékenységeket, amelyek kicsit sem okoznak örömet. Vagy ha nem is lehet teljesen kiirtani őket, de legalább a minimálisra szorítani. Válaszd bármikor a mosogatás helyett a barátkozást, és a takarítás helyett egy jó nagy sétát, jót fog tenni a lelkednek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top