Baba

7 dolog, amit anyaként tudnod kell a túlélő üzemmódról

Egy család élete könnyen fordulhat káoszba, elég hozzá annyi, hogy az egyik gyerek elfelejt aludni éjjelente, a másik hányós vírust szed össze, vagy ami még rosszabb, anya betegszik meg.

El kell fogadnunk, hogy vannak időszakok, amikor nem tarthatjuk a család életét az irányításunk alatt, és úgy tűnik, hogy darabjaira hullik körülöttünk minden. Ilyenkor lép életbe a túlélő üzemmód, amikor a nevelési elveket a saját érdekünkben sutba lehet dobni és az elvárásainkat el lehet felejteni. Új baba születik? Túlélő üzemmód. Altatás? Túlélő üzemmód. Egyedülálló szülőség? Túlélő üzemmód.

Így dobhatjuk le magunkról a nyomasztó elveket és válthatunk túlélő üzemmódba:

1. A tévé a barátunk

Az egyik legjobb barátunk. Amikor túlélésre játszunk, akkor abban a pár percben lehet egy kis pihenő időnk, amíg csemetéink kicsit hajlandóak tévét nézni.

2. Főzés nélküli ételek

Néha igazán megengedhetjük, hogy ne meleg étel legyen az asztalon, hanem extra egyszerű szendvicsek. Ha kicsit betoljuk a sütőbe, ráfoghatjuk, hogy főtt étel. De ha a gyerek az ilyen vészterhes időkben kekszet vacsorázna nutellával, akkor az sem tragédia.

3. Legyen átkozott a tisztaság

A lakás tiszta lesz… egyszer… valamikor… de nem ma. Túléléskor nem foglalkozunk a szennyeshalmokkal és porcicákkal. Néha a túlélés eltart több évig is, ilyenkor egy-egy napra összeszedjük magunkat, és elhárítjuk a katasztrófát.

7 dolog, amit anyaként tudnod kell a túlélő üzemmódról

4. A higiénia választható opció

Egész nap pizsiben akar lenni? Fogmosás nélkül?! Ám legyen, kinek van ereje ezen küzdeni? A mi zuhanyzásunk is várhat egy napot még, a víz megvár, és a tegnapi póló épp jó mára is..

5. Le a kötelességekkel

Ahogy Marie Kondo rendszerezi a gardróbot, úgy vetjük le mi is magunkról a kötelességeinket: ami nem okoz örömet, azt egészen egyszerűen likvidáljuk az életünkből a túlélés napjain. Edzés, amihez semmi kedvünk? Hagyjuk már. Találkozó, amit a hátunk közepére sem kívánunk? Inkább ne erőlködjünk.

6. Bármelyik fenti szabály ignorálása

Ha neked a mozgás kell ahhoz, hogy megmentsen az őrülettől, akkor mindennap találj rá időt. Ha a takarításban találsz kikapcsolódást, akkor porszívózz, mintha muszáj lenne. Te tudod, mire van szükséged ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben, úgyhogy hajrá, ne foglalkozz vele, mit szólnak hozzá mások.

7. Egyszerűsítés

A túlélő üzemmód káoszában rejlik egy kis kincs: ráébreszt, hogy ami miatt annyira hajszoljuk magunkat mindennap, igazából nem annyira sürgős. Ezekben az időszakokban muszáj lelassítanunk egy kicsit, amíg összeszedjük magunkat és a családunkat. Minden más várhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top