Baba

5 módszer, hogy közelebb kerülj a gyerekeidhez

Az egyetlen, ami igazán számít a gyereknevelésben, hogy kapcsolódni tudjunk a gyerekeinkkel, hogy azt érezzék, egész életünkben támogatjuk majd őket, és számíthatnak ránk. Egy bizalmasabb, közelebbi kapcsolatot érhetünk el, ezzel az 5 hatékony módszerrel.

1. Beszélgess vele mindenről

A gyerekek sokkal okosabbak, mint azt a szülők feltételezik általában róluk. Olyan adó-vevőik vannak, hogy kimondatlanul is érzik, mi történik körülöttük, ezért legyél nyitott, és nyugodtan beszélgess velük bármiről. Akár a tegnap esti veszekedésről vagy az orvosi látogatásról. Ezzel bizalmi légkört hozol létre, biztonságban érzik magukat, mert tudják, hogy tőled őszinteséget kapnak majd akkor is, amikor az érzéseikkel, kétségeikkel fordulnak hozzád.

2. Menj le az ő szintjükre

Nem azt jelenti, hogy legyél leereszkedő velük, hanem szó szerint: guggolj, hajolj le hozzájuk, hogy az arcotok egy magasságban legyen. A fizikai elhelyezkedésünk hatással lehet arra, hogy a másik mennyire fogadja el a mondandónkat. Túl sokat tornyosulunk a gyerekeink fölé, miért ne guggolhatnánk le néha hozzájuk? Azt tanítjuk ezzel, hogy tiszteletben tartjuk őket, mint embereket, nemcsak mint kicsi gyerekeket. Sokkal jobban át tudjuk adni az üzenetünket nekik így, egy szinten velük, mintha fölöttük állnánk.

5 módszer, hogy közelebb kerülj a gyerekeidhez

3. Kérj bocsánatot

Az természetes, hogy azt mondjuk a gyerekeinknek, hogy kérjenek bocsánatot egymástól, ha mondjuk fejbe kólintják a másikat a homokozóban a dömperrel, de amikor mi teszünk olyat velük, amiről kiderül később, hogy nem volt jó nekik, arról sokszor elfelejtünk tőlük bocsánatot kérni. Pedig ha mi is elismerjük, amikor hibázunk, azzal példát mutatunk, hitelessé válunk, és bátorságra tanítjuk őket, hogy ne féljenek olykor sérülékenynek lenni és hibázni. Azt hisszük, hogy majd nem tisztelnek minket, ha bocsánatot kérünk tőlük, pedig épp ellenkezőleg: sokkal inkább tisztelnek ettől, és jobban megfogadják a tanácsainkat.

4. Fegyelmezz szeretettel és ne haraggal

A tanulmányok azt mutatják, hogy a szeretettel vezérelt nevelés sokkal hatékonyabb, mint a haraggal büntetős. Amikor büntetésre kerül a sor, emlékeztesd a gyerekeket, hogy szereted őket, de nincs rendben, ha így viselkednek. Ha nem kell félniük a szereteted elvesztésétől, sokkal inkább hallgatni fognak rád.

5. Alakíts ki külön szertartást minden gyerekeddel

Valami olyan rutint találjatok ki, ami csak a tiétek. Minden gyereknek lehet külön ilyen kis szertartása veled, ami biztosítja róla, hogy figyelsz rá. Apróságokra kell itt gondolni, mint például egy külön mese vagy a fürdés közben beszélgetés. De azért ne úgy tedd ezt, hogy azt mondod “te, figyelj csak, beszélni akarok veled…”, mert ettől biztos kiveri a frász, hogy valami nagyon komoly dologról akarsz vele beszélgetni. Inkább csak úgy, hogy “gyere, ülj már ide mellém, mesélj…”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top