Baba

15 jel, hogy te egy elsőgyerekes szülő vagy

Az univerzum szereti az elsőgyerekes szülőket. Annyira próbálkozunk ilyenkor, hogy mindent jól csináljunk, hogy a tapasztalt szülők már abban is elfáradnak, ha csak néznek minket.

Élénken emlékszem, mennyire bizonytalan voltam az első gyermekemnél. Azt sem tudtam, hogyan fogjam meg, folyton attól tartottam, hogy véletlenül leejtem vagy túl erősen, túl óvatosan, túlontúl túl fogom meg, és akkor vége lesz a világnak. Féltettem, hogy túl hideg a szobája, hogy túl vékony, vastag a ruhája, hogy most megtűzi a nap és egyáltalán, mikor lehet kivinni a levegőre, kinyithatom egyáltalán az ablakot vagy akkor minden bacilus beszáll rajta, és ő megbetegszik miattam? Egy nagy, két lábon járó aggódás voltam.

Életem legijesztőbb élményei közé tartozik, amikor a kezembe nyomták az újszülöttemet, hogy lehet hazamenni anyuka.

Aztán persze belerázódtam, és most, a harmadik gyerekemnél már majdnem rutinosan kezeltem az ügyet. Bár azért 10 év eltelt az első és a harmadik szülés között, úgyhogy az első napokban ugyanolyan első gyerekes szülőnek éreztem magam. Vannak olyan pontok, amikben a szülők egyeznek, amikor megszületik az első gyermekük:

1. Már tegezitek egymást a kórházban a nővérkékkel szülés után, mert minden apró kétségedre rögtön hívod őket

Az első gyerekemnél még én is így voltam, de most már, a harmadiknál csak akkor szóltam, amikor már tényleg zavart, hogy még nem vették ki a branült.

15 jel, hogy te egy elsőgyerekes szülő vagy

2. Tartasz a táskádban külön törlőkendőt a babád cumijának

Másodjára már ez nem jellemző, az anyukák inkább már csak megtörlik a nadrágjukban, vagy nemes egyszerűséggel lenyalják a koszt róla.

3. Pontosan, becsülettel betartod az etetés rendjét és áhítattal cseréled a pelenkáját

Később már akkor eteted meg a gyermekedet, amikor éhesnek tűnik, és a pelenkacsere sem tart olyan sokáig. Igazából semmi említésre méltó nincs egyikben sem sokadjára már.

4. Aprólékosan kitalálod a koncepciót, hogy hogyan fotózd le hónapról hónapra, dokumentálva a fejlődését

Második gyereknél már ehhez nincs energiád, örülsz, ha néha lősz róla egy képet a telefonoddal a legátlagosabb rugijában.

5. Megkérsz mindenkit, hogy mossanak kezet, mielőtt hozzányúlnának a babához

Sokadjára már örülsz, ha valaki átveszi és egy pillanatig felszusszanhatsz a baba nélkül.

6. Elolvasol minden gyereknevelési könyvet

A későbbiekben már csak úszol az árral.

15 jel, hogy te egy elsőgyerekes szülő vagy

7. A babaszobád úgy néz ki, mintha egy katalógusból lépett volna elő

A második gyermeket jellemzően nem kíséri új tapéta és az első kinőtt kiságyát kapja meg.

8. Összeszedettnek tűnsz

Amikor egy gyereked van, akkor egy kicsivel több időd is van arra, hogy mondjuk zuhanyozz, igazi ruhákat vegyél fel és még a frizurádat is belődd. Több gyereknél ez már nagyobb erőfeszítésbe kerül, úgyhogy gyakrabban vagyunk láthatók kicsit slamposabban.

9. A babanaplót teljesen kitöltöd szavakkal és képekkel, egy oldalt sem hagysz ki

Hogy mikor fordult át a második és harmadik gyermekem az egyik oldaláról a másikra? Nem tudom, valószínűleg épp főztem/mosogattam/kómáztam az álmosságtól ahelyett, hogy felírtam volna.

10. Gyönyörű üzeneteket küldesz szét a születése alkalmából

Másodjára már csak egy rövid értesítésre futja az erődből, inkább az alvást választod üzengetés helyett.

11. Minden éjjel nagyjából nyolcvanhétszer ellenőrzöd, hogy lélegzik-e még a babád

Az első gyerekes szülő fejében egy csendben lévő baba aggodalom tárgya. Érthető módon. Mert olyan sokat sírnak, hogy amikor csend van, akkor az kicsit tényleg ijesztő. Ha már a második gyereked születik, akkor isteni csodaként éled meg, hogy végre nyugi van, és eszed ágában sincs megközelíteni a babaszobát, nehogy még felébreszd vele véletlenül.

15 jel, hogy te egy elsőgyerekes szülő vagy

12. A babád cukibbnál cukibb ruhákban van minden nap

Nálunk minden nap lehetett volna akár ünnepnap is, annyira beleéltem magam a babám öltöztetésébe. Most örülök, ha a harmadik kisbabámnak van még tiszta bodyja, és inkább csak praktikusan öltöztetem, nem annyira a legutolsó divat szerint.

13. Mindennap megfürdeted a babádat

Az esti rutinhoz tényleg fontos a fürdetés, de azért sokadik gyereknél már előfordul, hogy úgy döntesz, a mai nap épp nem megfelelő arra, hogy ázzon a kádban.

14. Minden mérföldkövet posztolsz a Facebookon

Vagy más social media felületen: “Csodálatos, a babánk már mindkét oldalára el tud fordulni! #babazseni” A tipikus többgyerekes poszt pedig inkább így fest: “A gyermekem ma felállt. Annyit hallottam, hogy a járókában bömböl, hogy vegyem ki, de épp a nagyobbikom fenekét töröltem, és mire odaértem, már felhúzta magát dühében állásba.””

15. Minden áldott cuccot fertőtlenítesz

Nos, ezt a másodiknál abbahagyod. Ez szinte biztos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top